Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Școlile profesionale încep recrutările. Asigură transport și burse

scoala-profesionala
 

Mai sunt doar câteva zile până se va da startul înscrierilor la școlile profesionale, în perioada 26-27 mai, dar prea puțini elevi de clasa a VIII-a sunt interesați să ocupe unul dintre cele peste 20.000 de locuri disponibile în toată țara. În încercarea de a acopere deficitul, inspectorii școlari din Capitală au dat, ieri, startul unei campanii pentru promovarea acestei forme de învățământ, scrie evz.ro.

Meseriași cu diplomă

Peste 20 de colegii și licee bucureștene vor organiza admiterea pentru cursuri profesionale de trei ani, pentru calificări precum mecanic auto, tinichigiu-vopsitor auto, lăcătuș mecanic, sculer matrițer, operator mașini comandă numerică, zugrav, vopsitor, brutar, bucătar sau confecționer textile.

Reintroduse acum doi ani prin ordin al ministrului Educației de la acea vreme, Daniel Funeriu, aceste școli nu au reușit să atragă suficienți elevi.

„Carența” de meșteri este enormă, spun experții din spatele acestei campanii, iar unele companii pierd și câte trei-patru luni încercând să găsească un electrician. Principalele argumente pentru care absolvenții de gimnaziu ar trebui să ia în considerare varianta școlii profesionale sunt: bursa lunară de 200 de lei plus transportul asigurat, practica în companiile de profil, unde pot deveni ulterior angajați, dobândirea unei calificări cu recunoaștere europeană și posibilitatea de a relua cursurile liceale.

Mai mult, în unele școli, cum este cea de la Brașov, angajatorul oferă un supliment de 200 de lei, asigură masa și echipamentele de protecție.

Prima promoție, în această vară

Anul acesta va încheia studiile prima promoție de elevi de profesională. În jur de 13.000 de tineri vor absolvi, cam 3% din procentul unei generații, în contextul în care media europeană este undeva la 15%-20%.

Elevii care termină anul acesta clasa a VIII-a pot vedea lista completă a calificărilor oferite de școlile profesionale din țară pe site-ul oficial al programului www.alegetidrumul.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.