Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scoţia profită de alegerile anticipate și vrea să se rupă de Regat

scotia marea britanie

Scoţienii intenţionează să profite din plin de alegerile generale anticipate convocate de premierul britanic Theresa May pentru a promova ideea unui referendum pentru independenţă, relatează joi AFP.

Astfel, şefa executivului scoţian Nicola Sturgeon, liderul partidului pro-independenţă SNP, a acuzat-o pe May că este "ipocrită" pentru că a negat luni de zile că doreşte să devanseze data scrutinului, prevăzut în 2020. Totodată, Sturgeon a atenţionat că, dacă ea va ieşi victorioasă, obstacolul ridicat de May în calea referendumului "se va face praf şi pulbere".

Citește și: O vedetă a fost arestată pentru comportament indecent, în public / VIDEO HOT

Pariu uşor de onorat: SNP deţine 56 din cele 59 de locuri rezervate Scoţiei în Parlamentul din Westminster, după ce a întrunit 50% din voturile scoţiene în 2015.

Scoţia a votat în 2014 împotriva independenţei, cu 55%, însă Brexitul a schimbat datele problemei, scoţienii pronunţându-se masiv (62%) pentru rămânerea în UE.

Citește și: Imagini INCREDIBILE cu Novak Djokovici, la Monte Carlo: Ce a pățit cel mai bun tenismen din ultimii ani / VIDEO

Prin urmare, Nicola Sturgeon a cerut Londrei un nou referendum, refuzând să accepte ieşirea Scoţiei din UE împotriva voinţei sale. Theresa May, ostilă destrămării Marii Britanii, a replicat că apropierea negocierilor pentru ieşirea ţării din UE "nu este un moment bun".

"SNP va câştiga aceste alegeri, nu încape nicio îndoială", a comentat pentru AFP, Craig McAngus, expert în politică din cadrul Universităţii din Aberdeen. "Pot paria pe orice că acest partid vor câştiga peste 40%, chiar 50%, ceea ce va întări poziţiile lui Sturgeon", a mai spus el.

Citește și: STUDIU Riscul la care se expun cei care se tatuează: Li se pot acoperi alunițele ce pot duce la identificarea cancerului

În schimb, organizarea unui al doilea referendum cu privire la independenţă nu întruneşte unanimitatea de opinii în rândul scoţienilor. Până şi naţionaliştii s-ar putea sătura de succesiunea scrutinelor: referendum asupra independenţei în 2014, alegeri generale în 2015, referendum asupra UE în 2016, alegeri locale în mai şi generale în 2017...

"May mizează pe faptul că scoţienii s-au săturat să audă vorbind despre independenţă şi că momentul nu a venit încă", subliniază McAngus. "Însă ea nu poate refuza la infinit un nou referendum şi Nicola Sturgeon mai are câţiva aşi în mânecă", subliniază analistul.

Citește și: Un milionar elvetian l-a tăiat pe un bărbat pentru că l-ar fi insultat de…barbatia sa

În opinia lui John Curtice, expert în sondaje şi profesor de politică la Universitatea din Strathclyde, SNP îşi va păstra majoritatea mandatelor în Parlament şi va continua să promoveze independenţa.

Conservatorii locali ar putea eventual câştiga câteva mandate. Unicul lor deputat la Westminster, David Mundell, este "instalat solid". Iar liderul lor, atipica şi populara Ruth Davidson, lesbiană declarată, a fost aleasă în Parlamentul local pentru Edinburgh, în 2016.

Citește și: S-a DEZBRĂCAT pentru a-și arăta tatuajul din ZONA INTIMĂ în timpul unei emisiuni: Cum arată prezentatoarea / VIDEO

"Va fi 50 la 50 pentru partidele unioniste şi SNP, adică situaţia pe care o ştim deja. Însă aceasta va face şi mai dificil pentru Theresa May să încerce să respingă referendumul dincolo de mai 2021", opinează John Curtice.

"Ea a spus 'nu acum', încă nu a zis când, iar argumentele sale sunt contrazise de decizia bruscă de a convoca alegeri anticipate. Dacă se pot organiza alegeri în plin Brexit, de ce nu şi un referendum asupra independenţei?", subliniază Curtice.

Citește și: Ce visăm sâmbătă noaptea, se împlinește: Ce se întâmplă cu celelalte vise

În opinia lui McAngus, "dacă SNP va obţine din nou o majoritate clară, cu un mandat clar pentru un nou referendum, guvernul de la Londra nu va putea să spună nu". "În cele din urmă, va fi un referendum (privind independenţa Scoţiei), este doar o chestiune de timp!", a conchis McAngus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.