Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scoţia. Un nou vot pentru independenţă este tot mai aproape de realitate

Scoţia se îndreaptă aproape sigur către un nou vot pentru independenţă după ce Marea Britanie va declanşa Articolul 50 din tratatul de la Lisabona şi va începe negocierile de ieşire din uniunea Europeană, a afirmat Ross Greer, deputat din partea Partidului scoţian al Verzilor, care susţine guvernul regional naţionalist în privinţa independenţei, scrie Reuters, potrivit agerpres.

"Sunt în proporţie de 85-90% sigur că ne îndreptăm ce puţin către un alt referendum", a declarat politicianul într-un interviu pentru agenţia Reuters.

Citeşte şi: Iranul importă din Rusia 149 de tone de concentrat de uraniu

El a mai spus că motivul este că guvernul Marii Britanii nu a fost dispus să facă vreun compromis în ceea ce priveşte Scoţia.

"Acest lucru ne aduce în poziţii diametral opuse: putem să fim parte a unui Brexit dur care seamănă cu America preşedintelui Trump, sau putem face parte din familia europeană ca un stat independent", a adăugat el.

Greer a fost una dintre personalităţile care a susţinut independenţa la referendumul din 2014, când scoţienii au votat să rămână în Marea Britanie. Partidul Verzilor are 6 membri în parlamentul scoţian şi cu ajutorul lui Premierul Nicola Sturgeon reuşeşte să îşi asigure majoritatea.

Scoţienii au votat pentru a rămâne în UE la referendumul din 23 iunie 2016, dar vor fi nevoiţi să o părăsească odată pentru că Marea Britanie a votat Brexitul.

Guvernul lui Sturgeon militează pentru un nou referendum în care scoţienii să decidă din nou dacă vor să rămână în Marea Britanie.

Premierul britanic Theresa May a anunţat că îşi propune să declanşeze negocierile de ieşire din UE înainte de sfârşitul lui martie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.