Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scriitoarea Anna Burns a fost recompensată cu International Dublin Literary Award 2020: valoarea premiului este de 100.000 de euro

facebook.com
Ana Burns scriitoare

Scriitoarea nord-irlandeză Anna Burns a fost recompensată cu unul dintre cele mai valoroase premii literare, International Dublin Literary Award 2020, pentru romanul său ''Milkman'', a cărui acţiune este plasată în Irlanda de Nord în perioada ''Tulburărilor'' (conflicte etno-naţionaliste din această ţară în a doua jumătate a secolului al XX-lea, n.r.), informează bbc.com, citat de AGERPRES.

Câştigătorul acestei distincţii primeşte suma de 100.000 de euro, cea mai mare sumă acordată de un premiu literar pentru un roman publicat în limba engleză.

''Milkman'' a câştigat anterior prestigioasa distincţie Man Booker, în 2018.

Anna Burns a fost prima romancieră nord-irlandeză laureată a premiului Booker, iar acum a devenit şi prima scriitoare nord-irlandeză care primeşte International Dublin Literary Award în istoria de 25 de ani a acestui trofeu literar.

''Milkman'' este cel de-al treilea roman al autoarei, care a publicat şi nuvela ''Mostly Hero''.

Romanul "Milkman" prezintă povestea maturizării unei fete de 18 ani în anii 1970 şi a experienţelor prin care aceasta trece după ce atrage privirile unui bărbat mai în vârstă.

Citește și: SURSE Motivul INCREDIBIL pentru care au EȘUAT negocierile dintre PNL și USR în Timiș

Anna Burns s-a născut în Belfast în 1962, iar în prezent locuieşte în comitatul englez Sussex.

În discursul ei de mulţumire, Anna Burns a spus că pentru ea este ''o onoare extraordinară'' să fie desemnată câştigătoarea Dublin Literary Award pe anul 2020.

Autoarea a vorbit totodată şi despre cât de importante au fost bibliotecile din Belfast pentru ea.

''Am amintiri vii din copilărie, când mergeam în zilele de sâmbătă la bibliotecă împreună cu mătuşa mea şi profitam de abonamentele noastre, iar câteodată nu numai de ale noastre'', a spus romanciera nord-irlandeză.

''Se pare că exista o piaţă neagră a abonamentelor de bibliotecă în vremea copilăriei mele. Nimeni nu părea să aibă unul pe numele lui, dar, cu toate acestea, oamenii reuşeau să intre în clădire cu vreo trei până la cinci fişe şi să iasă cu nouă până la 15 cărţi'', a mai spus scriitoarea.

''Aşa că mulţumesc totodată bibliotecii Oldpark din nordul oraşului Belfast şi Bibliotecii Centrale din centrul Belfastului nu doar pentru că au jucat un rol important în viaţa mea de cititoare, ci şi pentru că ne-au permis să intrăm cu permisul altei persoane'', a precizat autoarea.

Dublin Literary Award a fost creat în 1996, iar de-a lungul timpului a fost acordat unor scriitori de prestigiu, precum Javier Marias, Herta Muller, Michel Houellebecq, Orhan Pamuk.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.