Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scriitoarea Aurora Cornu, prima soție a lui Marin Preda, a fost găsită moartă

aurora cornu

Scriitoarea Aurora Cornu, prima soție a lui Marin Preda, a încetat din viață, la 89 de ani, la Paris, în Franța, într-un spital. Aurora Cornu a fost căsătorită aproape 4 ani cu Marin Preda, ea fiind cel care l-a convins să publice celebrul roman ”Moromeții”.

Spirit independent, ea a fugit de trei ori de acasă, ultima dată definitiv la vârsta de 14 ani. A fost adoptată de un unchi. Tatăl ei a murit în închisoare după ce a fost arestat pentru adăpostirea unui general fugar al defunctei armate regale române (care a fost un alt unchi al ei) și condamnat la 11 ani de închisoare.

Citește și: Radu Tudor rupe tăcerea cu privire la numirea de către PNL la șefia TVR: ‘Au fost discuții cu unii lideri liberali’

A absolvit Școala Literară „Mihai Eminescu” de la București și a lucrat pentru un timp pentru secțiunea poezie de la Viața Românească, timp în care a făcut traduceri.

Primul ei soț a fost Marin Preda, cu care a fost căsătorită între 1955 și 1959 și pe care l-a încurajat să publice Moromeții, al cărui manuscris l-a găsit într-un sertar.

Citește și: Ion Cristoiu: ‘România lui Florin Cîțu e o Românie ruptă din Rai. Este unul dintre cei mai slabi oameni politici din istoria postdecembristă’

La mijlocul anilor 1960, logodnicul ei, matematicianul Tudor Ganea, nu a reușit să o scoată din România, așa că a văzut o șansă să dezerteze în vest în timp ce era la festivalul de poezie din Knokke-Het Zoute, Belgia. S-a stabilit în Paris, Franța, și, fiind săracă, soția pictorului Pierre Emmanuel i-a plătit chiria timp de mai mulți ani. La Paris s-a împrietenit, printre alții, cu emigranții români Mircea Eliade, Emil Cioran și Jean Parvulesco.

Între 1967 și 1978, a fost colaboratoare la programul literar de radio difuzat la Radio Europa Liberă de Monica Lovinescu și Virgil Ierunca.

Citește și: Dosarul morții actorului Bogdan Stanoevici, deschis la cererea Dianei Șoșoacă, a fost clasat de magistrați

În timp ce trăia în Franța, s-a căsătorit cu Aurel Cornea, un inginer de sunet de televiziune, român născut francez. Aurel Cornea a fost ostatic al pro-iranienilor șiiți musulmani, gruparea Hezbollah, timp de zece luni și jumătate, în Liban, în 1986.

Ea a plătit costurile de construcție pentru o biserică din Cornu, o biserică al cărei design a fost inspirat de un desen al lui Horia Damian.

Citește și: Super veste pentru părinți și elevi! Statul le-ar putea înapoia banii cheltuiți pentru acest serviciu

În ultimii ani, a locuit în Paris și în New York.

Povestea de dragoste dintre Aurora și Marin Preda a fost una pe cât de inedită, pe atât de pasională. Chiar și după ce s-au căsătorit, Marin Preda a continuat să-i scrie Aurorei Cornu. Marin Preda avea 32 de ani când a cunoscut-o pe Aurora Cornu. Ea, doar 20, și iubirea lor s-a înfiripat la Vila Uniunii Scriitorilor de pe litoral.

Aurora Cornu a primit camera care ar fi trebuit să îi revină lui Marin Preda. Galant, i-a cedat-o, dar Aurora și-a strâns lucrurile şi a plecat. A rămas însă în inima lui Marin Preda și, a doua zi, a cerut-o de nevastă. S-au căsătorit trei ani mai târziu, dar numai pentru 4 ani.

Citește și: Radu Tudor rupe tăcerea cu privire la numirea de către PNL la șefia TVR: ‘Au fost discuții cu unii lideri liberali’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.