Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scriitoarea belarusă Svetlana Aleksievici: 'Vladimir Putin contează pe sprijinul unei majorităţi a ruşilor care nu tolerează umilinţa'

Svetlana Aleksievici

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, contează pe sprijinul unei majorităţi a ruşilor "care nu tolerează umilinţa" după prăbuşirea Uniunii Sovietice şi care ar putea depăşi 60% din populaţie, potrivit ultimelor date, afirmă laureata premiului Nobel pentru Literatură în 2015, scriitoarea belarusă Svetlana Aleksievici, transmite EFE.

"Cred că Putin reflectă opinia ruşilor din clasa medie care trăiesc în suburbii, acei ruşi care nu tolerează umilinţa", a apreciat scriitoarea într-un interviu acordat cotidianului italian Corriere della Sera, în care menţionează că "au fost publicate noi date: peste 60% dintre ruşi l-ar sprijini pe Putin şi acest război".

Şi, deşi este greu de ştiut dacă această cifră este reală, "este sigur că mulţi oameni îl sprijină şi spun că nu se ştie nimic, că totul este un cumul de 'fake news', de ştiri inventate'', explică Aleksievici, care adaugă că, "după ce au închis postul de radio Eho Mosvkî şi Dojd TV, acum a mai rămas doar (publicaţia independentă rusă) Novaia Gazeta. Nimeni în Rusia nu ştie adevărul, este o ţară închisă. Şi ceea ce se va întâmpla cu adevărat este greu de imaginat", relatează Agerpres.ro.

Aleksievici, cu mamă ucraineană şi tată belarus, este o mare cunoscătoare a istoriei regiunii: s-a născut în Ucraina, la ţărmul Mării Negre, dar şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii în Belarus şi, din 2020, trăieşte în exil în Germania, din cauza opoziţiei sale la adresa regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, unul dintre principalii aliaţi ai lui Putin.

"Pentru a-mi scrie cărţile, am călătorit mult în Rusia şi mulţi dintre cei pe care i-am ascultat vorbeau mai presus de orice de umilinţă: nimănui nu-i este teamă de noi. Şi ce s-au mai bucurat când au putut spune că Putin i-a făcut să se ridice, să nu mai stea în genunchi în faţa lumii! Mă tem că acest sentiment de 'imperiu' este foarte înrădăcinat", a spus ea.

Când URSS s-a dezmembrat în 1991, "ne-am bucurat că totul s-a petrecut paşnic", însă "am subestimat moartea comunismului (...) Mare parte din ceea ce exista în epoca sovietică şi-a lăsat amprenta", apreciază ea.

Putin profită astăzi de o majoritate mândră de renaşterea Marii Patrii. "Dacă nu ar simţi intuitiv acest sprijin, nu ar face ceea ce face acum. Cel puţin nu la modul atât de insolent, atacând o ţară suverană şi vorbind despre ea cu atâta ură", crede scriitoarea belarusă.

Aleksievici consideră că Putin nu se va opri în Ucraina "dacă reuşeşte să câştige" şi îşi exprimă speranţa că "Europa, care a adoptat o poziţie unită, se va exprima, şi la fel şi Statele Unite. Nu este o întâmplare că ne sperie pe toţi cu armele nucleare".

În opinia ei, mulţi membri ai regimului său şi mulţi oameni de afaceri ruşi "înţeleg în fond că (Putin) a mers mult prea departe", însă "sistemul autoritar actual face ca toată lumea să fie atât de coezivă încât este greu să ieşi din el (...) Ce este de făcut? Cred că trebuie lucrat cu cei 60% care îl sprijină pe Putin".

"Cred că lumea şi mai ales toţi oamenii politici trebuie să găsească formule de a-l opri pe Putin, dar care sunt acelea nu aş putea să spun. În negocieri, el ştie doar să ceară capitularea Ucrainei şi atâta tot. Cred că lumea întreagă trebuie să ajute Ucraina. Şi susţin formarea unei legiuni străine cu mii de persoane care să vină în ajutor şi livrarea de arme Ucrainei", a conchis scriitoarea belarusă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.