Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scriitoarea Maylis Besserie a câștigat premiul Goncourt, pentru roman de debut

scriitor

Premiul Goncourt pentru roman de debut pe anul 2020 a fost decernat luni scriitoarei şi producătoarei de emisiuni radiofonice Maylis Besserie, pentru volumul "Le tiers temps", o prezentare imaginară a ultimelor zile din viaţa dramaturgului, romancierului şi poetului irlandez Samuel Beckett, informează AFP.

Totodată, premiul Goncourt pentru nuvelă a fost atribuit scriitoarei Anne Serre pentru volumul "Au coeur d'un ete tout en or" (editura Mercure de France), iar premiul Goncourt pentru biografie a fost acordat regizorului şi scenaristului Thierry Thomas pentru "Hugo Pratt, trait pour trait" (editura Grasset). Premiul Goncourt pentru poezie a revenit în acest an poetului şi eseistului Michel Deguy pentru ansamblul operei sale literare, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Ultimă oră! După 15 mai se deschid Bisericile, dar mall-urile, restaurantele și terasele rămân închise

Membrii Academiei Goncourt, care decernează aceste prestigioase premii literare unor autori de expresie franceză, au ales să atribuie distincţiile din sezonul de primăvară în prima zi ce marchează ieşirea populaţiei din izolarea impusă la domiciliu, "pentru a fi în concordanţă cu foarte aşteptata redeschidere a librăriilor şi pentru a susţine această profesie".

Publicat în luna februarie, romanul "Le tiers temps", apărut la editura Gallimard, evocă ultimele zile din viaţa lui Samuel Beckett, pe care scriitorul irlandez le-a petrecut într-un azil parizian al cărui nume a dat titlul cărţii.

În romanul premiat, celebrul dramaturg îşi aşteaptă sfârşitul vieţii rememorând pasiunile, suferinţele şi bucuriile care i-au marcat existenţa. Amintirile lui alternează cu observarea vieţii cotidiene a stabilimentului.

Citește și: După ce CCR a decis că eliminarea pensiilor speciale este neconstituțională, Rareș Bogdan pregătește o nouă ofensivă: Avem alte soluții

Premiul Goncourt pentru roman de debut este un trofeu literar decernat în fiecare an începând din 2009, în marja celebrului premiu Goncourt atribuit de Academia Goncourt în sezonul de toamnă. Premiul Goncourt pentru roman de debut este acordat în parteneriat cu Municipalitatea din Paris la începutul primăverii.

În 2019, acest trofeu a revenit scriitoarei Marie Gauthier, premiată pentru romanul "Court vetue", publicat de editura Gallimard.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.