Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scriitorul Etienne de Montety a fost recompensat cu Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze pe anul 2020

scriitor

Scriitorul Etienne de Montety a fost recompensat joi cu Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze pe anul 2020 pentru volumul "La Grande Epreuve", publicat de editura Stock, a cărui intrigă se inspiră din atacul islamist comis în 2016 în localitatea Saint-Etienne-du-Rouvray din nord-vestul Franţei, informează site-ul ledauphine.com.

Etienne de Montety, editorialist la suplimentul literar al cotidianului Le Figaro, este un scriitor în vârstă de 55 de ani şi a devenit câştigătorul din 2020 al Marelui Premiu pentru Roman al Academiei Franceze cu cel de-al patrulea volum al său, intitulat "La Grande Epreuve", potrivit agerpres.ro.

Citește și: Raluca Turcan, un nou val de critici dure la adresa PSD: ‘A lăsat Guvernul PNL fără mijloace legale de protecție a sănătății publice’

El a câştigat acest premiu cu 13 voturi, iar ceilalţi doi finalişti, scriitorii Miguel Bonnefoy (selectat pentru romanul "Heritage", publicat de editura Rivage) şi Mael Renouard (selectat pentru volumul "L'Historiographe du royaume", apărut la editura Grasset), au primit fiecare două voturi.

Atacul terorist comis în biserica din Saint-Etienne-du-Rovray, o comună aflată în apropiere de Rouen, în iulie 2016, s-a încheiat cu moartea preotului local, părintele Jacques Hamel.

Romanul "La Grande Epreuve" descrie radicalizarea a doi tineri care, debusolaţi din punct de vedere cultural, găsesc pe internet o ideologie prefabricată, care îi împinge spre crimă.

"Sunt foarte bucuros, foarte mândru să fiu înscris în acest palmares magnific", a reacţionat scriitorul Etienne de Montety, după anunţul de joi al Academiei Franceze, într-o videoconferinţă. "Graţie Academiei, mă aflu în situaţia unei rândunici care va aduce primăvara în librării", a adăugat scriitorul, referindu-se la redeschiderea librăriilor din Franţa în cursul zilei de sâmbătă.

Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze, care trebuia să fie decernat iniţial pe 29 octombrie, cu o zi înainte de plasarea Franţei într-o nouă carantină naţională, a fost amânat pentru 26 noiembrie de prestigioasa instituţie pariziană, în semn de solidaritate cu librăriile franceze, grav afectate de restricţiile impuse din cauza pandemiei de coronavirus.

Alte două premii literare au fost atribuite joi în Franţa, de către alte jurii.

Premiul pentru cea mai bună carte străină, ajuns la cea de-a 73-a ediţie, a fost decernat irlandezului Colum McCann, la categoria roman, pentru volumul "Apeirogon", şi americanului Daniel Mendelsohn, la categoria eseu, pentru volumul "Trois anneaux".

Premiul Historia pentru biografie istorică a fost atribuit scriitoarei Sophie Brouquet pentru volumul "Isabelle de France, reigne d'Angleterre".

În 2019, Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze a fost atribuit scriitorului Laurent Binet, autorul volumului "Civilizations", publicat de editura Grasset.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.