Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jalal Barjas recompensat cu Premiul Internaţional pentru Ficţiune Arabă

Hever Castle & Gardens
carte Anne Boleyn

Scriitorul iordanian Jalal Barjas a câştigat cea mai importantă distincţie din universul literaturii arabe cu un roman despre un vânzător de ziare care suferă de schizofrenie, informează DPA.

Autorul a fost recompensat cu Premiul Internaţional pentru Ficţiune Arabă (IPAF) pentru volumul ''Dafatir al Warrak'', a anunţat marţi juriul.

Romanul este caracterizat de un ''limbaj bogat şi rafinat, precum şi de o intrigă compactă şi captivantă'', a spus juriul, adăugând că Barjas reuşeşte ''să dea jos măştile de pe faţa realităţii tragice'', informează Agerpres.

Acţiunea romanului se desfăşoară în Amman şi are drept personaj central un vânzător de ziare care este îndepărtat cu forţa din centrul oraşului. Protagonistul se gândeşte atunci la sinucidere, dar începe în schimb o viaţă printre oamenii fără locuinţă, interpretând roluri de supereroi din cărţile pe care le-a citit. În scurt timp, începe să jefuiască bănci şi oameni bogaţi folosind banii pentru a-i ajuta pe săraci.

Romanul este plasat în ''vremuri de schimbări fără precedent, corupţie incipientă şi tulburări mocnite'' şi ''reflectă asupra vieţilor celor care au fost lăsaţi de izbelişte în peisajul unui oraş în expansiune şi alienat'', a spus preşedintele IPAF, Yasir Suleiman.

Premiul, în valoare de 50.000 de dolari, a fost înfiinţat în 2007 pentru a aduce literatura arabă în atenţia internaţională.

Fundaţia care organizează IPAF finanţează totodată şi traducerea romanului câştigător în limba engleză.

Ceilalţi cinci autori care au ajuns pe lista scurtă vor primi fiecare câte 10.000 de dolari.

Premiul este finanţat de Autoritatea Culturală şi de Turism din Abu Dhabi, precum şi de Fundaţia Booker Prize, cu sediul la Londra.

Omenirea traversează ''o criză umanitară'', a spus Barjash într-o intervenţie video din timpul ceremoniei de premiere.

Barjas are o specializare în inginerie aeronautică, dar a scris timp de mai mulţi ani articole pentru publicaţii iordaniene şi a publicat romane, poeme şi povestiri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.