Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scriitorul Nicolas Mathieu a primit premiul Goncourt pe 2018

cariereonline.ro
premiul goncourt

Scriitorul Nicolas Mathieu a primit, miercuri, premiul Goncourt pe 2018, cea mai prestigioasă distincție literară franceză, pentru romanul său "Leurs enfants après eux", apărut la editura Actes Sud, potrivit Le Figaro, scrie Mediafax.

Romanul, al treilea din cariera lui Matthieu, este o frescă socială și politică, iar acțiunea se desfășoară în regiunea franceză Lorraine, dezindustrializată, devastată de criza de la sfârșitul anilor Mitterand.

Ca și scriitorii Daniel Pennac, Tonino Benacquista, Daniel Picouly și Pierre Lemaître, recompensați în anii anteriori cu Goncourt, Nicolas Matthieu, în vârstă de 40 de ani, a devenit celebru prin romane polițiste. Primul volum i-a fost publicat în 2014. "Aux animaux la guerre" (Actes Sud) a primit mai multe premii și a fost adaptat într-o serie de șase episoade de postul TV France 3.

În lista finaliștilor pentru premiul Goncourt pe 2018 au mai fost Pauline Delabroy-Allard, cu "Ça raconte Sarah", David Diop, cu "Frère d'âme", Paul Greveillac, cu "Maîtres et esclaves", Tobie Nathan, cu "L'évangile selon Youri", Daniel Picouly, cu "Quatre-vingt-dix secondes", Thomas B. Reverdy, cu "L'Hiver du mécontentement", și François Vallejo, cu "Hôtel Waldheim".

Citește și: FIRST Tech Challenge România a adunat aproximativ 2.000 de elevi din 77 de orașe din țară

Anul trecut, premiul Goncourt i-a revenit lui Éric Vuillard, pentru volumul "Ordinea de zi/ L'Ordre du Jour".

Juriul Goncourt include zece membri - anul acesta a fost format din Bernard Pivot, Paule Constant, Pierre Assouline, Françoise Chandernagor, Didier Decoin, Philippe Claudel, Patrick Rambaud, Tahar Ben Jelloun, Virginie Despentes și Eric-Emmanuel Schmitt -, care se reunesc în luxosul restaurant Drouant din Paris. Juraţii decernează în fiecare an mai multe premii literare, dintre care cel mai renumit este Goncourt.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.