Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scriitorul Ştefan Dinică a murit la vârsta de 83 de ani

zi-de-zi.ro
lumanare

Scriitorul Ştefan Dinică, corespondent special pentru judeţul Alba al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în perioada 1995-2000, a încetat din viaţă marţi, la Alba Iulia, la vârsta de 83 de ani, informează Agerpres.

"De astăzi, lumea literară este mai săracă prin trecerea în lumea cea fără de dor a scriitorului Ştefan Dinică, membru al Uniunii Scriitorilor din România, jurnalist şi publicist de marcă al presei scrise", a anunţat, marţi, Biblioteca Judeţeană "Lucian Blaga" Alba.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, a transmis că scriitorul Ştefan Dinică a reprezentat pentru viaţa culturală a judeţului o prezenţă discretă, dar extrem de importantă.

"A reuşit prin activitatea domniei sale să îmbogăţească viaţa literară a judeţului nostru, să-i sporească prestigiul şi să promoveze corect şi echidistant activitatea culturală şi nu numai. Plecarea domniei sale este o mare pierdere pe care o vom resimţi tot mai pregnant de azi înainte", a declarat Ion Dumitrel.

Ştefan Dinică s-a născut la 20 august 1940, în comună Siliştea Gumeşti, judeţul Teleorman. A fost dublu licenţiat în filosofie generală şi jurnalism al Facultăţii de Filosofie a Universităţii Bucureşti, promoţia 1964.

A debutat în presă în anul 1963, la ziarul "Drum nou" din Braşov. La absolvirea studiilor superioare a fost repartizat la redacţia din Bucureşti a ziarului "Scânteia", iar din 1968, odată cu înfiinţarea judeţului Alba, a fost corespondent local al cotidianului central până în anul 1990.

A lucrat ca redactor-şef adjunct la ziarul "Ardealul" din Alba Iulia şi a fost corespondent zonal la "Curierul Naţional".

În anul 1995 a devenit corespondent special al Agenţiei Naţionale de Presă ROMPRES, actualmente AGERPRES, unde a lucrat, timp de 5 ani, până la pensionare, în anul 2000.

De-a lungul timpului, a acceptat numeroase provocări jurnalistice, printre care coordonarea în calitate de redactor şef al ziarului "Informaţia de Alba", a revistei de cultură "Acasă", a revistei de cultură "Alba Iulia", ca supliment al revistei "Tribună", şi a revistei săptămânale "West Magazin".

Meseria de ziarist s-a împletit armonios cu cea de scriitor, debutând în anul 1986 în proză, cu volumul de proză scurtă "Rude de gradul unu", după care, încurajat de succesul avut, a scris constant romane şi povestiri: "Linia de sosire" (1988), "Musafirul" (1989), "Unda de şoc" (1997), "Singur la masa tăcerii" (1998), "Dorna 16" (2005), "Neamuri de la ţară" (2008), "Până la iubirea din toamnă" (2009), "Martor la facerea lumii" (2010), "Mişcarea" (2013), "Tinereţea unui visător" (2015).

A fost membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, iar din anul 2000, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara.

"A fost un colaborator important al Bibliotecii Judeţene 'Lucian Blaga' Alba, generaţii întregi de bibliotecari beneficiind de sfaturi şi informaţii din partea domniei sale. Multe dintre volumele care au văzut lumina tiparului s-au bucurat de evenimente culturale de excepţie graţie cititorilor care l-au apreciat", au arătat reprezentanţii instituţiei.

De-a lungul timpului, activitatea sa de scriitor a fost recompensată cu premii şi distincţii: Premiul festivalului concurs de proză scurtă "Marin Preda" (1984), Premiul pentru proză al Filialei Alba - Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România (2009), Premiul pentru roman al Filialei Alba - Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România (2011), Premiul pentru proză al revistei "Acasă" (2012), Premiul pentru roman al Filialei Alba - Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România (2013).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.