Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scriitorului Salman Rushdie a transformat un liniştit refugiu literar în haos

theguardian.com
Salman Rushdie

Înainte de sosirea lui Salman Rushdie vineri în refugiul idilic din New York unde urma să vorbească, organizatorii au făcut demersuri pentru prezenţa forţelor de ordine la prelegere, conştienţi de faptul că măsurile de securitate ar putea fi necesare pentru o persoană care a primit ameninţări cu moartea, informează Reuters.

Chautauqua Institution, o destinaţie de vis situată în vestul statului care reuneşte în fiecare vară scriitori şi artişti, nu era unul dintre acele locuri unde oamenii sunt îngrijoraţi pentru siguranţa lor. Persoane din public au declarat că nu au existat controale ale bagajelor, detectoare de obiecte metalice sau alte măsuri de securitate pentru a avea acces la acest eveniment.

Cu toate acestea, cu puţin timp înainte de ora 11 A.M, când Rushdie se pregătea să conducă o discuţie despre libertatea artistică, sute de participanţi au privit terifiaţi cum un bărbat de 24 de ani din New Jersey a dat buzna pe scenă şi l-a înjunghiat pe Rushdie în gât şi în partea superioară a corpului. Poliţia a spus că nu există un indiciu imediat privind motivaţia atacului în urma căruia Rushdie a fost grav rănit, iar în prezent este conectat la un ventilator după o intervenţie chirugicală, conform Agerpres.

Rushdie, un critic acid al religiei şi a liderilor care folosesc religia pentru beneficii politice, şi-a manifestat deseori iritarea în ceea ce priveşte măsurile de securitate, deşi ştia că este în pericol de a fi atacat de fundamentalişti şi susţinători înfocaţi ai acelor politicieni.

A fost nevoit să se ascundă ani întregi după ce ayatollahul iranian Ruhollah Khomeini a emis o ''fatwa'' (decret religios) prin care musulmanii erau îndemnaţi să-l omoare ca urma a publicării romanului "Satanic Verses" ("Versetele satanice") în 1988, considerat blasfemator de numeroşi musulmani.

Într-o referire la anii petrecuţi în clandestinitate, Rushdie şi-a exprimat disconfortul în ceea ce priveşte nivelurile ridicate de securitate din aeroporturile americane New Jersey şi Denver. Dar în ultimii ani, a dus o viaţă mai liberă şi a insistat că nu trebuie să fie supravegheat în mod constant şi sub protecţia gărzilor de corp.

Clarisse Rosaz Shariyf , director de programe literare în cadrul asociaţiei scriitorilor PEN America, printre preşedinţii căreia s-a numărat şi Rushdie, a declarat că în cei patru ani de când lucrează îndeaproape cu scriitorul britanic pentru a organiza festivaluri şi alte evenimente, acesta nu a solicitat niciodată o echipă de securitate.

''Nu ştiu ca el să ne fi cerut vreodată să-i oferim pază suplimentară şi, de asemenea, nu ştiu să fi adus cu sine o echipă de protecţie'', a spus ea.

Michael Hill, preşedintele Chautauqua Institution, le-a declarat vinei reporterilor că securitatea era o prioritate maximă pentru comunitatea care reuneşte mii de participanţi pe parcursul a nouă săptămâni de evenimente estivale.

Pentru evenimentul la care participa Rushdie, Chautauqua a solicitat şi a primit asistenţă pentru securitate din partea poliţie statului New York şi a biroului şerifului comitatului Chautauqua, a spus Hill.

El a declarat că un astfel de atac este fără precedent la institut, fondat în 1874 şi dedicat promovării dialogului pe teme religioase, sociale şi politice.

''Chautauqua a fost mereu un loc extrem de sigur'', a mai spus el.

Guvernatorul statului New York, Kathy Hochul, a declarat reporterilor că Chautauqua era o comunitate ''liniştită'', unde vin cei mai prestigioşi oratori, lideri de opinie, politicieni, jurişti şi din alte domenii pentru a-şi exprima în mod liber opiniile.

Scriitorul algerian şi activistul pentru drepturile omului Anouar Rahmani, care era programat să vorbească vineri după Rushdie, a spus că pentru a intra la eveniment a trebuit să prezinte doar biletul de intrare şi că nu a observat controale de securitate suplimentare.

''Cred că ar fi trebuit să existe mai multă pază în jurul lui'', a spus Rahmani, care s-a confruntat la rândul lui cu ameninţări după ce a susţinut legalizarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex în Algeria.

Bradley Fisher, în vârstă de 68 de ani, un scriitor publicitar pensionat, care s-a aflat în public şi a fost martor al atacului, a spus că măsurile de securitate au fost aceleaşi ca şi în anii anteriori.

Participanţii au cumpărat bilete pentru a putea intra pe porţile principale, după care biletele erau scanate pentru a avea acces în amfiteatru, fără să existe un control al bagajelor sau cu detectoare de metal pe traseul de acces.

Fisher a spus că siguranţa, diversitate şi opiniile diferite au fost mereu principiile comunităţii Chautauqua.

''Nu doar el (Rushdie) a fost o victimă, cred că şi această comunitate deschisă va deveni la rândul său o victimă'', a mai spus Fisher.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.