Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scrisoare a lui Osama bin Laden, publicată: Cum îl susţinea teroristul pe Obama

F. P.
bin laden

Osama bin Laden, până nu demult teroristul numărul unu al planetei, adresase o scrisoare către poporul american, în care îi cerea să-şi manifeste sprijinul pentru preşedintele Barack Obama în lupta împotriva schimbărilor climatice 'catastrofale' în scopul 'salvării omenirii', relevă documente ale fostului lider reţelei teroriste Al-Qaida, recent publicate, potrivit Agerpres, care citează Reuters.

Scrisoarea adresată poporului american figurează printre documentele confiscate la 2 mai 2011 în timpul raidului întreprins de un comando al US Navy Seal la ascunzătoarea liderului Al-Qaida din Pakistan, în cursul căruia Bin Laden a fost ucis. 

Mai multe documente din această colecţie au fost date publicităţii marţi de către administraţia de la Washington, după declasificarea şi traducerea lor. 

Scrisoarea 'către poporul american', nedatată şi nesemnată, dar atribuită lui Bin Laden de către responsabili ai serviciilor secrete de la Washington, pare să fi fost scrisă la puţin timp după ce Obama şi-a început primul său mandat în 2009.

Vezi şi: Noi dezvăluiri despre Osama Ben Laden: Avea pregătite milioane pentru finanţarea jihadiştilor

Preocuparea lui Bin Laden pentru schimbările climatice transpare de asemenea din prima tranşă de documente ce au fost declasificate în mai 2015, precum şi dintr-o înregistrare audio dată publicităţii de postul de televiziune Al Jazeera în ianuarie 2010. 

În scrisoarea dată publicităţii marţi, Bin Laden blamează controlul corporativ al capitalului şi grupurile de lobby pentru declanşarea crizei financiară din 2007-2008 din SUA, precum şi războaiele conduse de SUA în Irak şi Afganistan. 

El le cerea americanilor să lanseze o 'mare revoluţie pentru libertate' şi pentru eliberarea preşedintelui SUA de aceste influenţe. 

Aceasta i-ar permite lui Obama să ia 'o decizie raţională pentru salvarea omenirii de gazele nocive care îi ameninţă soarta', scrie în continuare Bin Laden. 

Într-o scrisoare separată, Osama bin Laden îi cere unui colaborator apropiat să lanseze o campanie media cu ocazia împlinirii a zece ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001, care să includă şi un apel pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. 

Liderul Al-Qaida, reţeaua teroristă ce şi-a asumat responsabilitatea pentru atacurile de la 11 septembrie 2001 din SUA, în care au murit peste 3.000 de persoane, mai consideră că lumea ar face mai bine să se concentreze pe combaterea schimbărilor climatice decât să poarte ceea ce el numeşte un război împotriva islamului 

'Lumea ar trebui să depună eforturi în încercarea de a reduce emisiile de gaze' cu efect de seră, se afirmă în scrisoarea atribuită de serviciile secrete lui Bin Laden.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.