Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scrisoare deschisă a veteranilor de război din Moldova către președintele Maia Sandu: Suntem ignorați de actualul guvern

Facebook
scrisoare deschisa

Veterani de război care fac parte din mai multe asociații obștești i-au adresat președintelui țării, Maia Sandu, o scrisoare deschisă prin care îi solicită să se implice în activitatea Guvernului pentru soluționarea problemelor veteranilor.

Scrisoarea este semnată de Uniunea Națională a Veteranilor Războiului pentru Independența Republicii Moldova, Uniunea Veteranilor Războiului din Afganistan, Uniunea „Cernobîl” și alte asociații obștești, transmite IPN.

Aceștia acuză Guvernul de ignoranță și, în semn de protest, anunță că vor participa anul acesta separat la activitățile consacrate Zilei Independenței.

Într-o conferință de presă la IPN, Radu Prisac, președintele Uniunii Naționale a Veteranilor Războiului pentru Independență, a declarat că la începutul lunii august au organizat o conferință la care au solicitat o întrevedere cu premierul Natalia Gavrilița. La aceasta urma să fie prezentat un proiect pentru îmbunătățirea legislației cu privire la protecția socială a veteranilor de război. Întrevederea nu a avut loc. După ce au depus o adresare la Guvern, aceasta a fost transmisă Biroului pentru relații cu veteranii, care, potrivit lui, „are ușile închise pentru ei”.

„Cerem repetat întreprinderea acțiunilor necesare pentru urgentarea promovării în termene rezonabile a acestui proiect de lege, având în vedere că Anul Recunoștinței este pe sfârșite. O altă problemă dureroasă a cărei soluționare este tergiversată din 2019 este legată de blocul locativ din strada Alba Iulia, 91/3”.

„Acest bloc locativ continuă să degradeze în timp ce potențialii beneficiari ai acestor locuințe stau cu chirie sau alții deja au decedat”, afirmă Radu Prisac. Este vorba despre 80 de apartamente care urmau să fie repartizate participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl.

În opinia veteranilor, inacțiunile Guvernului prezintă semne de infracțiune și în acest context ei cer demisia factorului de decizie, cu sesizarea organelor de drept.

„Autoritățile competente se eschivează de la soluționarea problemei, ceea ce cauzează prejudiciu semnificativ bugetului statului, dar și pierderea încrederii în actul guvernării. Luând în considerare comportamentul iresponsabil al Guvernului față de soluționarea problemelor vitale ale veteranilor și familiilor lor, în semn de protest, veteranii de război vor participa separat la manifestările dedicate Zilei Independenței, ignorând conducerea țării”, a menționat Radu Prisac.

Andrei Vicolaș, vicepreședintele Uniunii „Cernobîl”, a reiterat necesitatea stringentă de a soluționa problema legată de blocul din strada Alba Iulia. Or, potrivit lui, este vorba despre iresponsabilitatea factorilor de decizii, iar casa pur și simplu se deteriorează.

Veteranul Andrei Calcea s-a adresat președintelui țării, menționând că veteranii sunt cei care au apărat țara cu mândrie, iar unii dintre ei chiar cu prețul vieții.

„Fiți într-adevăr un comandant, nu vă speriați de veteranii de război, de văduve, de invalizii de război. Noi nu am obijduit pe nimeni în acești 30 de ani. Dimpotrivă, am încercat să lucrăm cu toate formațiunile statale. De ce atâta ignoranță față de noi, care am apărat tânăra țară Republica Moldova”, a mai spus veteranul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.