Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scrisoare deschisă pentru Cioloş: Un deputat PNL cere intervenţia premierului

F. P.
scrisoare

Gerul din ultimele zile a generat probleme la sistemul de încălzire din Capitală. Sute de mii de bucureşteni au stat în frig pentru că agentul termen distribuit de RADET nu era la temperatura optimă. În acest context, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi i-a transmis azi o scrisoarea deschisă premierului Dacian Cioloş, în care i-a solicitat să intervină ca mediator între ELCEN şi RADET pentru stabilirea unui plan comun pentru reformarea şi eficientizarea sistemului de încălzire.

Textul Scrisorii:

„Domnule prim-ministru,

Chiar dacă problemele de livrare a agentului termic din Sectoarele 5 şi 6 din Bucureşti vor fi soluţionate în timp scurt, acestea pot să reapară oricând. Sistemul de încălzire se află în colaps şi trebuie să încetăm să acţionăm doar atunci când avem de-a face cu o avarie majoră. În lipsa unui sistem de termoficare eficient, bucurestenii riscă în orice moment să rămână fără căldură și apă caldă, în conditiile în care afară sunt -10 grade Celsius. Sistemul de încălzire al Capitalei are în prezent probleme majore, cele două companii având datorii pe care cu greu le vor putea acoperi, iar această realitate îi vizează în mod direct pe cei 3 milioane de bucureșteni.

Starea precară a sistemului de încălzire necesită o abordare pe termen lung, care să vizeze reformarea şi eficientizarea rapidă a acestuia. De aceea, consider că ar fi oportun să interveniți ca mediator între RADET și ELCEN, pentru a stabili un plan de acțiune pe termen lung care să rezolve această problemă majoră a bucureștenilor. Avariile din ultimele zile, în urma cărora au avut de suferit mii de cetățeni, au demonstrat că este necesară această mediere. Vă amintesc doar că întâlnirea de ieri seară dintre RADET şi ELCEN a avut loc la solicitarea primarului general Răzvan Sava, fiind necesar acest pas pentru rezolvarea unei „probleme de comunicare”, aşa cum au spus chiar participanţii la discuţie.

La nivelul celor două instituţii şi al ministerului Energiei există studii şi soluţii formulate asupra paşilor care trebuie urmaţi pentru eficientizarea sistemului de încălzire. Așa cum reiese din studiile formulate de specialiștii în domeniu, una dintre priorități este construirea unor noi surse de producție, care să acopere zonele de Nord și Est ale Capitalei, eliminând astfel monopolul pe partea de furnizare și producție. De asemenea, conform propunerilor venite din partea reprezentanților domeniului, este nevoie de un master plan la nivelul sistemului de termoficare, astfel încât să fie facilitată direcționarea fondurilor europene nerambursabile către acest sistem, absorbția mai eficientă a fondurilor europene fiind, de altfel, una dintre prioritățile Guvernului. Orgoliile politice, precum şi rezistenţa sistemului la schimbare au făcut imposibilă această reformă. Având în vedere că aveți avantajul de a putea acționa fără obligații politice și de a lua decizii fără nicio miză electorală, consider că aveți în acest moment responsabilitatea de a rezolva această problemă majoră a sistemului de termoficare: criza RADET-ELCEN.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.