Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scrisori personale şi desene ale scriitorului Franz Kafka au fost publicate online de către Biblioteca Naţională din Israel

AP Archive
franz kafka

Biblioteca Naţională din Israel a publicat pentru prima dată online o colecţie de manuscrise, scrisori personale şi desene ale scriitorului evreu de limbă germană Franz Kafka, informează DPA.

Colecţia poate fi acum accesată online după ''un proces intensiv care a durat mai mulţi ani'', a precizat miercuri biblioteca, adăugând că este una dintre cele mai cuprinzătoare de acest fel. Printre lucrările publicate se află un caiet de studii ebraice care i-a aparţinut lui Kafka, precum şi trei ciorne ale volumului ''Pregătiri pentru o nuntă la ţară'', o lucrare neterminată, scrie Agerpres.ro.

Documentele s-au aflat în proprietatea lui Max Brod, cel mai bun prieten al lui Kafka şi legatarul testamentar al scriitorului.

Brod a fost unul dintre cei mai cunoscuţi finanţatori ai scenei literare de limbă germană din Praga din prima jumătate a secolului al XX-lea. Înainte de moartea lui, în 1924, Kafka l-a rugat pe Brod să-i ardă manuscrisele, însă Brod le-a publicat, aducându-i lui Kafka celebritate postumă pe plan global.

După moartea lui Brod în 1968, manuscrisele au ajuns la fosta sa secretară, Esther Hoffe, care a vândut o parte din texte, iar pe altele le-a pus la păstrare în seifuri din Tel Aviv şi Elveţia. După moartea ei, le-a lăsat moştenire celor două fiice ale sale, care au murit între timp.

După mai mulţi ani de litigii în care au fost implicate tribunale din Germania, Elveţia şi Israel, colecţia de documente din proprietatea lui Brod a ajuns în cele din urmă la biblioteca din Ierusalim.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.