Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scurgere de documente secrete: Liderii afgani, mituiți de Qatar pentru a nu opune rezistență talibanilor (presă)

Rețeaua de știri italiană TG1 a dezvăluit o investigație care arată că Qatarul i-a plătit lui Ashraf Ghani, mareșalului Dostum și lui Atta Mohammad Noor 110, 51 și, respectiv, 61 de milioane de dolari pentru a nu lupta împotriva luptătorilor talibani.

Rețeaua de stat italiană a publicat recent trei documente care indică primirea de mită de către liderii proeminenți din Afganistan cu o lună înainte de prăbușirea guvernului anterior din Afganistan.

Documentul precizează că Ajmal Ahmadi a primit 110 milioane de dolari în numele fostului președinte afgan Ashraf Ghani.

Pe de altă parte, documentul a dezvăluit că fostul prim-adjunct al Consiliului Suprem de Reconciliere Națională, în calitate de reprezentant special al fostului vicepreședinte Marshal Dostum, a primit 51 de milioane de dolari de la reprezentantul Qatarului la Kabul.

Documentul a lăudat cooperarea sinceră a lui Dostum în retragerea de pe câmpurile de luptă din provinciile nordice, cum ar fi provinciile Fariyab și Jawzjan.

În timp ce Mohammad Farhad Azimi, reprezentantul lui Atta Mohammad Noor și fost guvernator al Balkh, a primit 61 de milioane de dolari de la reprezentantul Qatarului la Kabul.

Documentele au mai arătat că toți cei trei reprezentanți ai foștilor lideri afgani au primit bani de la reprezentantul Qatarului după ce au semnat documentele la 7 iulie 2021.

Arhiva Ministerului Afacerilor Externe din Qatar indică faptul că Dr. Mutlaq Al- Qahtani s-a aflat la Kabul și s-a întâlnit cu Ashraf Ghani la Palatul Prezidențial (Arg) la 7 iulie 2021.

De asemenea, scrisorile mai evidențiază faptul că banii au fost acordați celor trei lideri importanți pentru a evita să opună rezistență luptătorilor talibani.

Documentele ar arăta că Ashraf Ghani ar fi primit bani pentru a evita rezistența. În schimb, Dostum și Noor au primit bani de la guvernul din Qatar pentru a nu lupta împotriva talibanilor din nordul Afganistanului.

Cei implicați acuză o conspirație

Fostul președinte Ghani și guvernul din Qatar nu au făcut încă niciun comentariu. În schimb, Farahmand, reprezentantul mareșalului Dostum, a respins cu fermitate scrisorile și le-a numit documente nefondate în profilul său personal de Facebook. El a mai precizat că el și mareșalul Dostum nu au predat țara talibanilor.

Pe de altă parte, Atta Mohammad Noor, pe contul său de Twitter, a calificat totul drept o conspirație și a declarat: "Nu mă îndoiesc că în aceste conspirații, alături de străini, au fost implicate și figuri corupte din republică".

De asemenea, el a respins cu fermitate autenticitatea documentelor și a afirmat că mass-media a fabricat aceste documente în sprijinul grupurilor teroriste și militante, a mai spus el.

Cu toate acestea, la cinci săptămâni după plata sumei la ambasada Qatarului din Kabul, talibanii au intrat în Kabul fără nicio rezistență.

Filippo Rossi, un renumit jurnalist italian care a realizat această investigație, afirmă că acest raport a fost furnizat pe baza examinării documentelor și a discuțiilor cu surse de încredere.

Potrivit lui Rossi, forțelor de securitate afgane li s-a ordonat de la Kabul să nu opună rezistență și să se retragă în schimb. Înainte de aceasta, au existat alte rapoarte conform cărora anumiți oficiali de securitate de rang înalt au susținut că Kabulul le-a dictat să nu lupte.

Într-un interviu special pentru Afghan International, generalul Murad Ali Murad, fost ministru adjunct de interne al apărării, a declarat că Armata Națională Afgană era bine antrenată și echipată militar; cu toate acestea, din cauza unei mari conspirații regionale și globale, guvernul s-a prăbușit, iar talibanii au apărut triumfători.

content-image

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.