Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scurtmetrajul grecesc 'Hector Malot: Ultima zi din an' a câştigat Trofeul NexT 2018

mediafax.ro
film

Scurtmetrajul grecesc „Hector Malot: Ultima zi din an” a câştigat Trofeul NexT la ultima ediţie a festivalului internaţional care a avut loc la Bucureşti, scrie news.ro.

Juriul care a decis câştigătorii celei de-a 12-a şi ultime ediţii a fost format din Andrei Gorzo (critic de film), Ivana Mladenovic (regizor), Miguel Valverde (cofondator şi selecţioner al Festivalului de Film IndieLisboa), Paul Negoescu (regizor) şi Aida Sosic (muzician).

Trofeul NexT 2018 (2.000 de euro oferiţi de Institutul Cultural Român) a revenit scurtmetrajului „Hector Malot: Ultima zi din an”, regizat de Jacqueline Lentzou.

Juriul a considerat filmul „eliptic într-un mod subtil, amuzant, surprinzător într-un mod consecvent, o abordare proaspătă asupra unui subiect familiar: singurătatea de Anul Nou”, potrivit unui comunicat remis News.ro.

Premiul „Cristian Nemescu” pentru cea mai bună regie (1.000 de euro oferiţi de Institutul Cultural Român) a revenit regizorului Diogo Baldaia, pentru filmul „Miraj, fraţilor”, deoarece „acest captivant studiu asupra copiilor, a adolescenţilor şi a tinerilor e o explozie”.

„Sub o formă inteligentă, filmul e căutarea frumuseţii fiecărei clipe, tratând, cu creativitate, estetică şi pricepere, de la emoţii de mare anvergură, până la minime, fragile semne emoţionale”, a mai motivate juriul.

Citește și: Disney este acuzată de colonialism şi jaf după ce compania a înregistrat ca marcă expresia 'hakuna matata'

Premiul „Andrei Toncu” pentru cel mai bun sound design (1.000 de euro oferiţi de Institutul Cultural Român) a fost acordat lui Pierre Sauze, compozitorul coloanei sonore a filmului „Ies să cumpăr ţigări”. „Plecând de la emoţiile fiecărui personaj, pentru a crea anumite sunete, se naşte această naraţiune despre doi fraţi, cu o mamă, dar fără tată. Într-o casă, sălăşluiesc emoţii ascunse, care pot creşte şi pot deveni o parte dintr-un moment histrionic, însă creatorul sunetului (deopotrivă, compozitorul filmului) se îndreaptă în direcţia opusă. Sunetul serveşte drept vehiculul emoţional al unei abordări foarte sensibile, oferind acestui film ceea ce are nevoie. Absenţa poate fi rezolvată”.

„Ionuţ şi Călin”, în regia lui Sorin Poamă, a fost câştigătorul premiului pentru „cel mai bun scurtmetraj românesc” (1.000 de euro oferiţi de Institutul Cultural Român). Juriul a hotărât să premieze „un film făcut cu o pură pasiune, ce îmbină improvizaţia cu elemente biografice, pentru a putea ilustra dinamica iubire-dependenţă a unei poveşti de dragoste”.

Juriul a acordat două menţiuni speciale: una pentru un film străin – „Moartea Unui Sunetist”, de Sorayos Prapapan, şi una pentru un film românesc – „Patul lui Procust”, de Andrian Împărăţel.

Impresionat de onestitatea, autoironia şi rafinamentul său şi de interpretarea extraordinară a protagonistului, juriul a decis să creeze un premiu special, „NexT Nesfârşit”, care a revenit scurtmetrajului „Iedera”, regizat de Sarra Tsorakidis.

Premiul publicului pentru cel mai bun film străin (500 de euro) a fost acordat scurtmetrajului „Acolo Jos”, de Zhengfan Yang, iar „Cadoul de Crăciun”, de Bogdan Mureşanu, a câştigat premiul publicului pentru cel mai bun film românesc (500 de euro).

Cele patru trofee NexT au fost create de Pisica Pătrată (Trofeul NexT), Lea Rasovszky (Cea mai bună regie), Sorina Vazelina (Cel mai bun sound design) şi Ioana Branea (Cel mai bun scurtmetraj românesc).

Festivalul Internaţional de Film NexT este un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Uniunii Cineaştilor din România şi Institutului Cultural Român.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.