Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scutea se spală pe mâini - Procurorul general arată cu degetul spre subalterni pentru comunicatul greşit transmis de Ministerul Public

Inquam Photos / Octav Ganea
gabriela scutea

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie reacţionează la un articol publicat de STIRIPESURSE.RO, referitor la un comunicat eronat transmis pe pagina de Facebook a Ministerului Public. Comunicatul reproşa Tribunalului Galaţi că a respins solicitarea de arestare preventivă în cazul unui suspect de omor, lucru care s-a dovedit a fi fals, după cum reiese şi din informaţiile de pe portalul instanţelor. Comunicatul a fost corectat la mai bine de 24 de ore de la difuzare.

După ce STIRIPESURSE.RO a scris că toate comunicările PÎCCJ sunt aprobate de procurorul general Gabriela Scutea, instituţia reacţionează şi dă vina pe prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi pentru transmiterea de informaţii false într-un comunicat oficial. Deşi este conducătoarea Ministerului Public, Scutea îşi "aruncă sub autobuz" subalternii cu prima ocazie, fără a oferi alte explicaţii. La solicitarea STIRIPESURSE.RO referitoare la măsurile concrete care s-au luat după gafa comisă, PÎCCJ a transmis că "se fac verificări pentru stabilirea modului în care s-a produs eroarea".

Reproșul privind solicitarea unui punct de vedere din partea PÎCCJ este cu atât mai ciudat cu cât în cuprinsul dreptului la replică reprezentanții parchetului nu infirmă veridicitatea informațiilor, ci doar afirmă că nu sunt ei de vină. Este de notorietate însă, dincolo de faptul că procurorul general este șeful ierarhic ar tuturor structurilor de parchet, că diseminarea unei informații false este la fel de gravă ca generarea ei. Cu atât mai mult cu cât vizibilitatea Parchetului General pe rețelele de socializare și, implicit, probabilitatea ca acele informații să ajungă la un public numeros sunt infinit mai mari.

Replica PÎCCJ:

În ziua de 26 noiembrie 2020, ,,Știri pe surse.ro” a publicat articolul : Gafă jenantă la vârful PÎCCJ – Scutea s-a luat aiurea de judecători” [titlul articolului nu conţinea cuvântul "aiurea", n.r.], articol scris de domnul Florin Pușcaș.

Prin acest articol este informată opinia publică despre publicarea pe pagina de Facebook a Ministerului Public a unui comunicat emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi privind instrumentarea unui caz de omor, comunicat ce a cuprins o informație greșită despre soluția dată de judecătorul de drepturi și libertăți cu privire la cererea de arestare preventivă formulată de către procurori.

Atât prin titlul articolului cât și prin mențiunea inserată la sfârșitul articolului, potrivit căreia procurorul general este cel care aprobă toate comunicările instituției, se atribuie în mod eronat responsabilitatea pentru această neconformitate procurorului general al PÎCCJ.

Precizăm faptul că, anterior difuzării articolului menționat, instituția dvs. nu ne-a solicitat un punct de vedere asupra acestui aspect, consecință directă fiind informarea eronată a opiniei publice.

În mod concret vă transmitem următoarele precizări/clarificări :

În conformitate cu dispozițiile articolului 4 din Ordinul procurorului general al PÎCCJ nr. 235/2014 privind relația dintre Ministerul Public și mass-media:

,, (1) La nivelul Ministerului Public, activitatea de relații cu presa se desfășoară prin Biroul de informare și relații publice din cadrul PÎCCJ, prin intermediul birourile de informare și relații publice din cadrul structurilor specializate, precum și prin intermediul purtătorilor de cuvânt desemnați la fiecare parchet, prin dispoziția conducătorului acestuia.

(2) Toate aceste structuri de comunicare se subordonează direct conducerii unității.”

De asemenea, art. 5 alin. (3) al aceluiași ordin reglementează fără echivoc modalitatea de aprobare a comunicatelor de presă: ,,Informațiile de interes public din activitatea parchetelor vor fi comunicate mass-media după obținerea acordului scris sau verbal al conducătorului unității de parchet.”

Conform acestor reglementări normative, comunicatul emis de către PT Galați a fost întocmit de purtătorul de cuvânt al PT Galați și, după aprobarea lui de către primul procuror al PT Galați a fost distribuit public, fiind transmis totodată și Biroului de informare și relații publice al PÎCCJ în vederea postării pe pagina de Facebook a Ministerului Public.

Postarea pe pagina de Facebook a Ministerului Public a comunicatelor emise de către unitățile de parchet conform procedurii menționate nu presupune aprobarea procurorului general al PÎCCJ, aceste comunicate fiind aprobate de către conducătorii unităților de parchet emitente.

De altfel în titlul postării se menționează faptul că este un comunicat al PT Galați, astfel fiind exclusă posibilitatea de a se aprecia că acesta a fost întocmit de Biroul de informare și relații publice al PÎCCJ, fiind supus aprobării procurorului general al PÎCCJ.

Față de cele de mai sus vă solicităm să faceți precizările necesare înlăturării acestei informări eronate a opiniei publice, eventual printr-o actualizare a informațiilor publicate în articol.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.