Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scutul de la Deveselu, AMENINŢAT: Scandal imens în jurul unei mari sume de bani

SUA-au-atribuit-un-contract-de-336-milioane-de-dolari-unei-firme-din-Turcia-pentru-baza-de-la-Deveselu

Una dintre mândriile României e în centrul unui scandal imens. Scutul de la Deveselu a fost 'prins' într-un război neobişnuit. Oile noastre au devenit un inamic nebănuit pentru militarii americani de la Deveselu. În acest fel comentează presa internaţională războiul dintre un cioban din Olt şi scutul antirachetă.

Citește și: CTP a analizat la sânge jocul Simonei Halep! Pentru ce s-a RĂZBUNAT cea mai bună jucătoare din lume

Instituţiile statului încearcă de mai bine de trei ani să dărâme o stână aflată la 15 metri de teritoriul scutului, pe motiv că subminează securitatea obiectivului NATO. Deşi sunt blânde, oile declanşau senzorii de securitate şi provocau alarmarea militarilor. Stăpânul lor a cerut 80.000 de lei, ca să renunţe la teren şi la construcţie, dar statul român nu i-a dat banii, ci l-a chemat în judecată.

Citește și: Premierul interimar „ANULEAZĂ” decizia lui Mihai Tudose! Cine a fost repus în drepturi de către Mihai Fifor

Ciobanul Dumitru Bleja a cumpărat o bucată de pământ în Stoenești, lângă Deveselu, în 2007. Un an mai târziu a construit acolo un saivan pentru 250 de oi. În acea vreme nu se ştia că acolo va fi construit scutul antirachetă. Odată cu ridicarea bazei militare, au apărut problemele. ”În anul 2014, Reprezentantul de rang înalt al SUA la Deveselu a comunicat, printr-o scrisoare oficială adresată părții române, despre existența saivanului de pe latura de Est a Bazei, clădire care subminează cerințele minime de securitate și este incompatibilă cu operarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice.”, anunţă cei de la MApN, conform ProTV.

Oile intrau deseori în zona de acţiune a senzorilor de securitate şi declanşau sistemul de alertă, ceea ce i-a făcut pe jurnaliştii de la Agenţia France Press să comenteze: “Unul dintre cele mai importante puncte strategice NATO ale armatei Satelor Unite se confruntă cu un duşman nebănuit: o turmă de oi.”

Citeşte şi: Laura Codruţa Kovesi DEZMINTE ultimele acuzații: 'Informația nu se regăsește în niciun raport al Inspecției Judiciare'

Războiul dintre oier şi scutul de la Deveselu s-a blocat în mai multe procese, care au loc în judeţul Olt şi aici la Bucureşti, prin care se cere dărâmarea constuctiei. Nciunul dintre aceste procese nu rezolvă problema reală, cea a oilor care declanșau sistemele de securitate ale scutului. Chiar dacă adăpostul va fi demolat, proprietarul ar putea în continuare să pască oile pe teren.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că saivanul este ridicat ilegal, aşa că procesul se reia în Olt pentru dărâmarea lui. Ciobanul a cerut 80.000 de lei ca să renunţe la pământ şi la stână, dar oficialii preferă să se judece cu el. Între timp, oierul a mutat oile de lângă Scutul de la Deveselu, dar oricând se poate întoarce pe terenul său cu oi sau alte animale, mai spune sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.