Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se aduce la lumină 'aurul blestemat': cea mai mare comoară din istorie și 'Sfântul Graal' al piraților

galion

Celebrul galion San Jose, pe care se afla ”aurul blestemat” al Spaniei, va fi scos la suprafață după 3 secole. Columbia, care deține apele teritoriale în care a fost găsit galionul spaniol va începe în aprilie recuperarea comorii evaluată la 20 de miliarde de dolari. În epavă se află 11 milioane de monede de aur, smaralde și pietre prețioase.

Galionul San José a părăsit portul oraşul portuar Portobelo în 1708, la sfârşitul lunii mai şi trebuia să ajungă la Regele Filip V al Spaniei, cunoscut pentru faptul că a finanţat Războiul de Succesiune Spaniolă cu ajutorul resurselor, care proveneau din coloniile spaniole.

Galionul ar fi fost interceptat de mai multe nave britanice care ar fi atacat-o. Nava s-ar fi scufundat în urma exploziei magaziei de praf de puşcă.

content-image

Epoca de aur și ”pirații din Caraibe”

Comoara uriașă care se afla pe Galionul San Jose a reprezentat o tentație pentru toți oamenii epocii. Cu Războiul de Succesiune terminat, marinarii care luptaseră pe vasele Spaniei și Angliei s-au trezit șomeri peste noapte.

Aceștia nu mai aveau locuri de muncă și mulți dintre ei nu mai știau să facă altceva în afară de luptă și navigație. Așa au apărut celebrii pirați din zona Caraibelor, plecați inițial în căutarea ”aurului spaniol”. Zeci de ani aceștia au căutat aurul, dar nu l-au găsit.

Sursa FOTO: Președinția Columbiei

content-image

content-image

Ce a fost galionul San Jose

San José a fost un galion cu 64 de tunuri și trei catarge din cadrul Marinei spaniole, construit de Pedro de Aróstegui la șantierul naval din Mapil, Usurbil, Gipuzkoa, Spania. Nava cu pânze a făcut parte din flota Spaniei în timpul Războiului Succesiunii Spaniole, sub direcția generalului José Fernández de Santillán, Conte de Casa Alegre.

În timpul ultimului său voiaj, galionul San José a pornit ca navă-amiral a flotei din Portobelo, Panama în direcția Cartagena, Columbia, fiind însoțit de trei nave de război și 14 vase comerciale spaniole.

Flota a întâlnit o escadrilă britanică în apropiere de Barú, fostă peninsulă la sud de Cartagena, fapt ce a dus la bătălia cunoscută drept Acțiunea lui Wager. În timpul bătăliei, magaziile cu praf de pușcă au fost detonate, astfel distrugând și scufundând nava cu o parte din echipaj și încărcătura de aur, argint, smaralde și bijuterii. Astăzi, încărcătura ar ajunge undeva la 14,43 de miliarde de dolari, tocmai de aceea unii consideră că nava scufundată este „Sfântul Graal” al epavelor, potrivit Descoperă.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.