Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se anunță un nou dezastru economic în Europa: O nouă apocalipsă după Brexit

pixabay.com
diverse, grafice, economie

Europa a fost zguduită în ultima vreme de fel și fel de probleme. Atentatele, Brexitul, tentativa de puci eșuat din Turcia sau războiul mocnit din Ucraina nu sunt de ajuns. Se pare că următoarea palmă va fi încasată de Europa din...Portugalia.

Citește și: Obiectiv incredibil impus de Gigi Becali după ce a aflat adversarii Stelei în grupele Europa League

În ultimele săptămâni, temerile că economia fragilă a acestei ţări va aduce o retrogradare a ratingului s-au accentuat. Reducerea ratingului ar însemna că obligaţiunile portugheze nu mai sunt eligibile pentru programul de relaxare cantitativă (achiziţii de active) al Băncii Centrale Europene, conform ziarulfinanciar.ro.  „Creşterea abruptă a randamentelor obli­ga­ţiunilor portugheze în această lună reflectă temeri îndreptăţite privi­toare la ratingul de credit al guvernului ţării“, spune Jack Allen, economist la Capital Economics. „Deşi guvernul intenţionează să respecte regulile fiscale ale UE, ritmul lent de creştere economică va pune sub semnul îndoielii ratingul de credit pentru o perioadă. Drept rezultat, temerile investitorilor că Portugalia ar putea fi în cele din urmă exclusă din programul BCE nu se vor domoli probabil“, se mai arată în notă.

Citește și: Ea deține cea mai mare colecție de ochelari de soare / VIDEO

Într-un interviu acordat Reuters, şeful pe ratinguri suverane al DBRS Fergus McCormick declara că „presiunile par să crească“ în Portugalia după ce PIB-ul pe trimestrul doi a avansat cu doar 0,2%.

„O vânzare masivă de obligaţiuni în urma unei retrogradări ar forţa Lisabona să ceară ajutor din nou, iar condiţiile ataşate unui astfel de ajutor ar împinge probabil Portugalia înapoi pe calea reformelor”, a adăugat economistul Berenberg. Ca una dintre ţările cel mai serios afectate de criza financiară, Portugalia a ajuns să primească un pachet de susţinere financiară de 78 miliarde de euro în 2011 cu condiţii dure ataşate. Prăbuşirea preţurilor petrolului a afectat puternic Angola, care devenise al patrulea mare partener la export al Portugaliei până la finele lui 2014. Numai în prima jumătate a acestui an exporturile portugheze către Angola s-au prăbuşit cu 42%.

Vezi şi: Europa League: Steaua și Astra și-au aflat adversarele din grupe

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.