Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se anunță furtuni violente în România! ANM a emis 8 Coduri Roşii şi 12 Coduri Portocalii de vreme extremă

meteo cod rosu ploi

Se anunță furtuni violente în România! ANM a emis 8 Coduri Roşii şi 12 Coduri Portocalii de vreme extremă

După 10 zile de caniculă cupola de foc care acoperea România a fost spartă de ploi și de vijelii. ANM a emis coduri roşii, portocalii și galbene pentru aproape toată țara. Lista zonelor afectate.

Pentru Vaslui, Vrancea, Buzău, Timiș au fost emise însă coduri roșii de furtuni și grindină. Înainte de a ajunge la noi valul de instabilitatea atmosferică a străbătut Europa de Vest și a fost denumit de italieni furtuna REA, pentru că a provocat ravagii în unele țări. La noi în țară acest val de instabilitate a dus la emiterea de către ANM a unui număr de opt coduri roșii și 12 coduri portocalii.

Am avut în unele locuri cantități de apă de până la 70 litri de pe metru pătrat și rafale de vânt de chiar și 70km/h în unele locuri. Furtuna REA a adus și răcirea bruscă a temperaturii. În unele zone am avut diferențe termice chiar și de 20°C față de ziua de ieri.

De exemplu, la Vaslui, ieri erau 38°C, astăzi s-au înregistrat chiar și 18°C. Tot așa și la Iași și la Botoșani.

Până la ora 23:00 vorbim de o avertizare meteorologică de cod portocaliu generală care vizează jumătatea estică a țării, acolo unde ne așteptăm ca pe secvente scurte de timp, respectiv unu până la 3 ore, să cumulăm cantități care pot depăși la nivel local 50-60l/m² iar în cea mai mare parte a țării vorbim și de o atenționare meteorologică de cod galben.

Și aici cantități de apă de până la 30-40l/m² vorbim de vijelii, pentru că vitezele la rafală în aria avertizată de cod portocaliu pot depăși 70-80km/h până în prezent, cele șapte avertizări meteorologice de tip nowcasting, de cod roșu pentru zone din partea de sud-est a țării, acolo unde la nivelul, în special județelor Vrancea, Buzău, am avut cantități de apă care au depășit în mai puțin de 1,60h 70l/m²", a spus Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3 CNN.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.