Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se anunță un nou conflict comercial între SUA și UE - Decizia luată de OMC îi va costa pe americani 4 miliarde de dolari

facebook.com
OMC

Organizația Mondială a Comerțului a autorizat Uniunea Europeană să impună taxe vamale majorate asupra mărfurilor SUA în valoare de 4 miliarde de dolari pentru a riposta faață de subvențiile primite de Boeing, anunță Reuters potrivit Mediafax.

Organizația Mondială a Comerțului a autorizat Uniunea Europeană să impună tarife asupra mărfurilor SUA în valoare de 4 miliarde de dolari pentru a riposta împotriva subvențiilor acordate de planificatorul american Boeing Co BA.N, au spus persoane familiare cu această chestiune.

Decizia oferă un nou motiv pentru potențiale fricțiuni comerciale cu săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie, după ce Washingtonul a început anul trecut să impună tarife pentru mărfuri UE în valoare de 7,5 miliarde de dolari, pentru sprijinul acordat de stat companiei Airbus.

Cele două părți sunt blocate într-o dispută de 16 ani la OMC, cu sediul la Geneva, cu privire la ajutorul acordat industriilor lor aeronautice, cazuri care reprezintă în prezent cea mai mare dispută comercială din lume.

Prima confruntare între Donald Trump și Joe Biden - Americanii au ales câștigătorul

Părțile au fost informate vineri de decizia OMC, iar hotărârea va fi publicată peste câteva săptămâni.

Reprezentantul comercial al SUA și biroul UE din Washington nu au răspuns imediat la cererile de comentarii.

Surse din ambele părți au declarat că tarifele UE pentru produse precum avioanele Boeing, care trebuie încă să fie adoptate în mod oficial de OMC, nu vor fi impuse înainte de alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, deoarece Bruxellesul încearcă să evite inflamarea unei campaniei prezidențiale din SUA.

Cu toate acestea, ambele părți și-ar putea anunța victoria, SUA invocând valoarea mai mare a tarifele.

Surse europene au declarat că suma anunțată nu include taxe de 4,2 miliarde de dolari decise într-un caz anterior, ceea ce oferă UE un total de 8,2 miliarde de dolari.

Statele Unite spun că espectiva decizie, care i-a permis UE să riposteze la tratamentului fiscal special pentru exportatorii americani, pe care UE nu a implementat-o niciodată, nu mai este valabilă deoarece o lege care genera sistemul în litigiu a fost abrogată în 2006.

OMC a refuzat să fie atrasă în controversa privind tarifele neutilizate, spunând că nu are nimic de adăugat la hotărârile anterioare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.