Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se cască prima falie în conducerea PSD. Undă de șoc în partide, după alegerile locale

sah

Primul test electoral pentru noua echipă de conducere a PSD a scos la iveală diferențele din formațiunea social-democrată: o parte din liderii aleși la Congres au pierdut în mod categoric alegerile, alții au primit un cartonaș galben.

Organizația PSD Buzău, condusă de liderul PSD, Marcel Ciolacu, a câștigat la un scor zdrobitor (peste 60%) - unul din puținele județe în care PSD a avut rezultate comparabile cu cele de la alegerile locale precedente.

În afară de Marcel Ciolacu, în noua conducere a PSD au mai reputat victorii clare organizațiile lui Paul Stănescu (Olt), Mihai Tudose (Brăila), Titus Corlățean (Dâmbovița), Laurențiu Nistor (Hunedoara), Daniel Băluță (Sector 4), Doina Fedorovici (Botoșani), Ionuț Pucheanu (Galați).

Dacă pentru președintele PSD Marcel Ciolacu și secretarul general Paul Stănescu alegerile au fost motiv de bucurie în județele lor, pentru următorii 3 lideri din vârful PSD au fost probleme.

În organizația PSD Timiș, de care este legat Sorin Grindeanu (prim-vicepreședinte PSD), social-democrații au obținut un scor modest, ca vot politic, mai slab chiar decât cel de la alegerile europarlamentare. De asemenea, candidatul la primăria Timișoara a luat 6% față de 22% obținute în 2016.

În cazul Gabrielei Firea, care a pierdut alegerile pentru primăria Capitalei, situația e mai nuanțată. Pe de-o parte, nu s-a consultat cu conducerea centrală pentru lista de consilieri generali și a avut o campanie aproape în totalitate „ruptă” de centru. Pe de altă parte, ca scor politic, PSD a înregistrat o creștere în București.

La Cluj, unde este „arondat” președintele Consiliului Național PSD, Vasile Dîncu, PSD a avut rezultate slabe. „Am pierdut 22 de primari, toate municipiile și șapte consilieri județeni”, a anunțat deputatul Horia Nasra, fost lider al organizației. Pierderile vin în condițiile în care oricum județul Cluj era printre „Cenușăresele” partidului.

Vicepreședinții PSD Decebal Făgădău și Gabriel Zetea se numără printre marii învinși la alegerile locale. Făgădău a ieșit pe locul trei la primăria Constanța și PSD a pierdut municipiul după 20 de ani, în timp ce Zetea a pierdut șefia Consiliului Județean Maramureș.

Un semnal de alarmă a venit în PSD de la Dolj, singura organizație județeană care a dat doi membri în conducerea centrală, pe vicepreședinții Lia Olguța Vasilescu și Claudiu Manda. PSD și-a adjudecat primăria Craiovei și șefia Consiliului Județean, însă a pierdut majoritățile pe care le avea singur în CL și în CJ. Ca vot politic, PSD a luat în Dolj sub 40%, mult sub rezultatele de la precedentele alegeri și chiar mai puțin ca la europarlamentare.

În partid au loc discuții informale dacă rezultatele ar trebui să producă sau nu schimbări în conducere. Majoritatea părerilor merg spre direcția că această conducere PSD trebuie păstrată până la viitorul Congres din 2021 și acolo să fie decontul.

Există și opinii în partid să nu existe cereri de retragere din conducerea PSD, dar dacă apar demisii „de onoare” să se accepte.

PSD va organiza cât de curând o ședință lărgită în care să tragă linie după locale.

Demisii în lanț la PNL

Liberalii au luat măsuri severe după alegeri. În ședința de joi a conducerii centrale, și-au dat demisiile 7 lideri județeni care au avut rezultate slabe: Nicolae Robu, lider PNL Timiş, Lucian Heiuş, lider PNL Hunedoara, Ionel Palăr, preşedintele PNL Bacău, Cristinel Romanescu, preşedintele PNL Buzău, şi Adrian Albu, preşedintele PNL Satu Mare, Tinel Gheorghe, preşedintele PNL Ialomiţa, şi Alexandru Dănăilă, preşedintele PNL Brăila.

Și PMP pregătește decapitări

Conducerile filialelor PMP care au luat sub 5% la locale au slabe șanse să mai rămâne pe funcții. Se pregătește pentru perioada imediat următoare o ședință lărgită a PMP în care să se facă „curățenie”.

Pro România și ALDE caută cea mai bună variantă pentru viitor

La Pro România, liderii județeni cu rezultate slabe au cam pierdut șansa să fie pe un loc eligibil pentru alegerile parlamentare, iar la ALDE se caută o formulă de accedere în viitorul legislativ, eventual o fuziune cu Pro România.

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.