Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se cer măsuri în forță și nepopulare în Moldova pentru intensificarea campaniei de vaccinare

www.adevarul.ro
Alexandru Tănase

Fostul președinte al Curții Constituționale (CC), Alexandru Tănase, spune că pentru a determina o vaccinare masivă a populației trebuie de întreprins măsuri "nepopulare".

"În timp ce mai multe țări europene (Irlanda, Portugalia, Danemarca) au reușit să-și imunizeze populația în proporție de aproximativ 90%, Moldova se află pe la coada clasamentului (alături de România și Bulgaria) cu o rată de vaccinare cu schema completă de aproximativ 22% din populația eligibilă", a scris Tănase pe Facebook, transmite Știri.md.

Ex-președintele CC mai menționează că este greu de stabilit care luptă este mai complicată, cea cu COVID-19 sau lupta cu ignoranța și obscurantismul, "care de la o vreme pare să fi paralizat rațiunea societății noastre".

"Propaganda anti-vaccinare de fapt reduce la zero eforturile autorităților de a menține situația sub control, iar banii publici cheltuiți în aceste scopuri de asemenea se duc pe apa sâmbetei. Din punct de vedere rațional și științific, aceasta polemică este ridicolă - omenirea face vaccinări de peste 200 de ani, fiind salvate milioane de vieți omenești. Doar că astăzi vocea rațiunii este estompată de fricile cultivate de propaganda și de tot soiul de aventurieri analfabeți obscurantiști", susține Tănase.

Acesta mai spune că este un adversar al măsurilor represive excesive, dar în situația de față este necesară o serie de măsuri nepopulare:

- Introducerea sancțiunilor contravenționale pentru propagandă anti-vaccinare (în condițiile de pandemie, libertatea de exprimare poate fi limitată fără nici un risc de încălcare a CEDO);

- Modificarea Codului audiovizualului și blocarea propagandei anti-vaccinare - înăsprirea pedepselor pentru falsificarea certificatelor de vaccinare;

- Modificarea Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistentă medicală și mărirea primei de asigurare fixă pentru persoanele nevaccinate. Pentru anul 2021, mărimea primei este 4.056 de lei. Pentru persoanele nevaccinate sa fie impusă o prima de 15-20 mii lei. (Pentru o astfel de măsură există un argument foarte puternic – riscurile de asigurare a unei persoane nevaccinate sunt de câteva ori mai mari, în plus costurile de tratament sunt de câteva ori mai ridicate).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.