Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se cere ÎNCHISOARE pe viață pentru un opozant al lui Erdogan: Ce acuzații i se aduc afaceristului Osman Kavala

Erdogan

Parchetul turc a cerut condamnarea la închisoare pe viaţă a omului de afaceri şi filantropului turc Osman Kavala, încarcerat de peste doi ani, potrivit documentelor transmise tribunalului şi făcute publice joi, informează AFP.

Osman Kavala, o figură cunoscută a cercurilor intelectuale în Europa, este acuzat împreună cu alte 15 persoane de 'tentativă de răsturnare a guvernului', pentru susţinerea unei mişcări antiguvernamentale în 2013 legate de parcul Gezi din Istanbul.

Citește și: Comisia SRI îl avertizează pe Klaus Iohannis:Nu-ți bate joc de Constituție! Există și varianta suspendării!

Kavala este acuzat că a finanţat această mişcare împotriva actualului preşedinte, Recep Tayyip Erdogan, pe atunci prim-ministru.

În rechizitoriul trimis tribunalului în vederea audierii programate pe 18 februarie la Silivri, lângă Istanbul, procurorul cere condamnarea la închisoare pe viaţă a lui Kavala şi altor doi inculpaţi.

La 10 decembrie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dispus 'eliberarea imediată' a lui Osman Kavala, constatând, 'dincolo de orice îndoială rezonabilă, că măsurile' luate împotriva acestuia vizau 'reducerea sa la tăcere şi, odată cu el, a tuturor apărătorilor drepturilor omului'.

Citește și: Se cutremură Europa! Laura Codruța Kovesi își intră în pâine: ‘Frauda, corupția, spălarea de bani și frauda transfrontalieră în materie de TVA’

Tribunalul turc a ignorat însă decizia Curţii de la Strasbourg.

Încarcerarea şi procesul omului de afaceri suscită îngrijorarea apărătorilor drepturilor omului din Turcia şi Europa. Ele au făcut din Osman Kaval simbolul represiunii orchestrate împotriva societăţii civile în Turcia, mai ales după tentativa eşuată de puci din iulie 2016, urmată de epurări masive.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.