Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se complică teribil ecuația în Marea Roșie: după americani și britanici, acum și UE intervine militar în zonă

marea rosie yemen

Se complică teribil ecuația în Marea Roșie: după americani și britanici, acum și UE intervine militar în zonă

Statele membre ale UE au ajuns la un acord de principiu privind necesitatea unei operațiuni militare pentru a asigura siguranța transportului maritim comercial în Marea Roșie, a informat presa germană, cu referire la șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

Borrell a indicat că țările UE "au discutat diverse opțiuni pentru această misiune", al cărei scop este de a proteja navele de atacurile Houthi yemeniți.  Anunțul vine după reuniunea miniștrilor de externe ai UE. În mod ideal, operațiunea ar trebui să înceapă în februarie, a declarat șeful diplomației europene.

Potrivit presei occidentale, este planificat ca misiunea să fie inițiată pe 19 februarie. Acesta va include cel puțin trei nave de război europene.

Context

Statele Unite şi Marea Britanie au efectuat un nou atac comun, pentru a doua oară în această lună, împotriva unor ţinte Houthi din Yemen, au declarat luni doi oficiali americani din domeniul apărării pentru CBS News. Loviturile vizează o serie de ţinte, inclusiv radare, au declarat oficialii pentru CBS, relatează News.ro. Avioane de luptă americane de pe portavionul Eisenhower ar fi fost implicate în aceste lovituri. Acţiunea militară comună vine după ce preşedintele american Joe Biden şi premierul britanic Rishi Sunak au avut o discuţie, mai devreme luni, în care au vorbit inclusiv despre atacurile rebelilor Houthi din Marea Roşie, notează BBC.

La începutul acestei luni, şi cu sprijinul altor ţări, cele două state aliate au vizat aproape 30 de ţinte folosind 150 de arme diferite. În total, SUA au efectuat opt runde de lovituri aeriene, inclusiv cea de luni, împotriva ţintelor Houthi, ca represalii la atacurile continue ale grupării asupra transportului maritim comercial.

Militanţii Houthis, susţinuţi de Iran, au lansat peste 30 de atacuri pe rutele de transport maritim comercial începând din noiembrie. Deşi nimeni nu a fost rănit grav, atacurile au determinat unele companii de transport maritim să îşi redirecţioneze navele pe rute care să le ţină departe de Marea Roşie.

Luni, militanţii anunţaseră că au lovit un cargo militar american în zona Golfului Aden. Houthi au început să lanseze atacuri asupra navelor comerciale ca gest de protest faţă de războiul Israelului în Gaza, dar multe dintre navele pe care le-au vizat nu aveau nicio legătură cu Israelul sau cu războiul din Israel, potrivit oficialilor americani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.