Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se dau 750 de la stat pentru românii care locuiesc la bloc

gorjeanul.ro
bani pensie

Persoanele sau familiile aflate în situații vulnerabile ar putea beneficia anul următor de 750 de lei de la stat, bani pe care să îi folosească pentru cumpărarea și montarea repartitoarelor de căldură în apartamente.

Proiectul legislativ a fost pus recent în dezbaterea Senatului. Acesta prevede, totodată, și amânarea termenului actual pentru dotarea apartamentelor cu repartitoare și contoare de apă caldă cu un an, până în decembrie 2024, potrivit antena3.ro.

Așadar, proiectul legislativ propune, în primul rând, “acordarea unui sprijin temporar aferent anului 2024 categoriilor de persoane vulnerabile, pentru compensarea costului aferent achiziției și montării unor sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, în imobile de tip condominiu, racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică”, după cum scrie în primul articol din document.

Cu alte cuvinte, persoanele aflate în situații vulnerabile vor putea primi, anul următor, un ajutor financiar în valoare de cel mult 750 de lei, bani ce vor putea fi folosiți pentru cumpărarea și montarea de repartitoare de căldură.

Potrivit proiectului, banii vor fi acordați pentru fiecare locuință, gospodărie vulnerabilă și numai după montarea, de către o firmă autorizată, a sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică (cum ar fi repartitoare ori robineți de reglare a consumului de energie termică), pe baza procesului-verbal de montare și a facturii emise de montator.

Ajutorul va putea fi utilizat până la data de 31 decembrie 2024.

Cine beneficiază

Definiția persoanelor sau familiilor vulnerabile este stabilită de OUG 166/2022, prin care, de altfel, a fost introdus și ajutorul de 1.400 de lei, ce poate fi folosit pentru plata facturilor sau datoriilor la energie.

Astfel, sunt considerate vulnerabile persoanele și familiile care au un venit pe membru de familie sub 2.000 lei, la care se adaugă şi condițiile de vârstă corelate cu capacitatea de muncă, limita de vârstă fiind stabilită la 60 de ani.

Mai mult decât atât, proiectul legislativ prevede și amânarea termenului actual pentru “montarea sistemelor de măsurare (…) pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/ răcire și apă caldă” în locuințele racordate la sistemul centralizat cu un an, respectiv până la 31 decembrie 2024 (dată până la care se va putea folosi și ajutorul de 750 de lei pentru montarea repartitoarelor).

Proiectul de lege trebuie adoptat în Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.