Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se dezlănțuie IARNA: Gerul năprasnic și ninsorile abundente se năpustesc asupra României! Atenționări mari ale medicilor

www.adevarul.ro
iarnă, frig, viscol, zăpadă

Capitala şi 12 judeţe din sudul şi estul ţării se vor afla, de luni dimineaţă, sub atenţionare cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol. De asemenea, din această dimineaţă sunt în vigoare o atenţionare cod galben de ninsori, vânt puternic şi viscol pentru sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei şi o atenţionare cod portocaliu de ger pentru mare parte din judeţele ţării. Potrivit meteorologilor, frigul va persista până joi, interval în care temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între -12 şi -8 grade, iar cele minime vor coborî până la -22 de grade. Şcolile din Bucureşti şi din judeţele Ilfov, Giurgiu şi Dolj vor fi închise luni şi marţi, în timp ce în judeţul Constanţa cursurile vor fi suspendate doar luni.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), avertizarea cod portocaliu de ninsori şi viscol intră în vigoare luni la ora 10.00, fiind valabilă până marţi, la ora 14.00.

În acest interval, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa şi Tulcea, vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale de 55-65 de kilometri pe oră, local peste 70 de kilometri pe oră şi vor fi perioade de timp cu ninsoare puternic viscolită, determinând scăderea vizibilităţii sub 50 de metri.

De asemenea, pentru judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman, începând de luni, de la ora 7.00 şi până la ora 23.00 este valabilă o avertizare cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol, urmând să se depună strat de zăpadă de peste 30-40 de centimetri, iar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 45-55 de kilometri pe oră, temporar viscolind ninsoarea.

Citește și: Viorica Dăncilă face ANUNŢUL pe Legea Pensiilor: 'Pensia MINIMĂ va creşte de la 5.200 de lei la 6.400 de lei anul acesta'

O altă atenţionare cod galben emisă de ANM este deja în vigoare de luni de la ora 04.00, fiind valabil până marţi, la ora 20.00, pentru Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei., unde ninsorile vor fi moderate şi local însemnate cantitativ şi se va depune strat de zăpadă consistent. Vântul va avea intensificări cu viteze de 45-55 de kilometri pe oră, iar în partea de sud-est a teritoriului cu peste 60-65 de kilometri pe oră, viscolind şi spulberând zăpada şi diminunând vizibilitatea.

Tot de luni dimineaţă, de la ora 03.00, este în vigoare, până joi, 1 martie, la ora 10.00, o atenţionare cod portocaliu de ger pentru Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea. În aceste zone, valul de frig se va intensifica, iar gerul va fi persistent chiar şi pe timpul zilei. Maximele vor fi cuprinse în general între -12 şi -8 grade, iar cele minime vor coborî până la -22 de grade. Rafalele vântului vor accentua senzaţia de frig.

Meteorologii spun că valul de frig va cuprinde toată ţara, urmând să se înregistreze temperaturi cu 10-15 grade mai scăzute decât ar fi normal pentru această perioadă din an. Maximele vor fi negative în toate regiunile, va fi ger dimineaţa şi noaptea, la început în jumătatea de nord, apoi şi în restul ţării, iar intensificările vântului vor amplifica senzaţia de rece.

Şcolile vor fi închise în Capitală şi în judeţele Ilfov, Giurgiu, Dolj şi Constanţa

Şcolile vor fi închise din cauza viscolului, luni şi marţi, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Dolj, şi Giurgiu. În judeţul Constanţa, cursurile vor fi suspendate integral în ziua de luni, iar în municipiul şi în judeţul Giurgiu, cursurile sunt suspendate atât luni, cât şi marţi, cu excepţia grădiniţelor cu program prelungit din municipiul Giurgiu. Ministerul Educaţiei a precizat că orele de curs vor fi recuperate conform calendarului stabilit de fiecare unitate de învăţământ, cu aprobarea inspectoratelor şcolare judeţene, respectiv ISMB.

Prima decizie de închidere a şcolilor a fost pentru Bucureşti, primarul Capitalei, Gabriela Firea, spunând că preferă să se spună că au fost "uşor-uşor prea alertaţi”, decât să fie victime.

"Având în vedere prognozele meteorologice anunţate de ANM, am luat şi noi câteva măsuri, le-am analizat foarte serios, responsabil, aseară, azi-noapte, azi-dimineaţă şi până în acest moment, în legătură cu măsurile care se impun, având în vedere că toate informaţiile din partea ANM s-au confirmat până acum, iar codul galben va deveni - cel puţin după informaţiile pe care le avem în acest moment - portocaliu, prin urmare, autorităţile, atât centrale, cât şi locale, au responsabilităţi legale pentru a diminua orice efecte neplăcute şi nedorite în legătură cu fenomenele meteo extreme. În primul rând ne interesează viaţa cetăţenilor şi sănătatea acestora şi mai puţin anumite critici care ar putea izvorî din măsurile pe care le vom lua”, a declarat Gabriela Firea la Comandamentul de vreme rea convocat la Primăria Capitalei.

Citește și: Fost preşedinte al Curţii Constituţionale: Iohannis este OBLIGAT să o revoce pe Kovesi

De asemenea, Ministerul Educaţiei urmează să stabilească o nouă dată pentru desfăşurarea competenţelor, a anunţat şeful Inspectoratului Şcolar Bucureşti, Florin Lixandru. "Mâine (luni - n.r.) este prevăzută susţinerea unor probe de evaluare a competenţelor în cadrul examenului de bacalaureat pentru elevii care nu s-au putut prezenta în cele două săptămâni anterioare de susţinere a examenelor. Aceste probe se vor decala şi cred că vor avea loc miercuri, cu acordul Ministerului Educaţiei", a afirmat Florin Lixandru, la Comandamentul de iarnă.

Firea a cerut Direcţiei de Asistenţă Socială să ducă la centrele sociale cât mai mulţi oameni fără adăpost

Numărul locurilor la adăpostul de urgenţă pentru bărbaţi de pe şoseaua Berceni din Capitală a fost suplimentat, la adăpostul pentru femei, bărbaţi şi familii de la Pallady, care are o capacitate de 500 de locuri, sunt cazate 439 de persoane, iar la adăpostul din strada Viilor au fost cazate 42 de persoane, a declarat, duminică, primarul general Gabriela Firea. Ea a cerut Direcţiei de Asistentă Socială să identifice şi să ducă la centrele sociale cât mai mulţi oameni fără adăpost, iar echipele mobile să distribuie mâncare caldă şi ceai, în condiţiile în care sunt anunţate temperaturi extrem de scăzute.

"Având în vedere că urmează nopţi foarte friguroase am solicitat în mod expres Direcţiei Generale de Asistentă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB) să colaboreze îndeaproape cu reprezentanţii Poliţiei Locale pentru a-i transporta pe oamenii străzii în adăposturile Primăriei Capitalei, iar celor care nu doresc, din păcate, să se cazeze în adăposturile sociale să li se ofere o masă caldă, ceai, pături, îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată. Noaptea trecută, poliţiştii locali au transportat la centrele sociale 6 persoane şi, potrivit reprezentanţilor DGASMB, 31 de persoane care refuză constant adăpostirea sunt deja monitorizate de echipele Direcţiei de Asistentă Socială", a declarat Firea la Comandamentul de iarnă convocat duminică la Primăria Capitalei.

Ea a susţinut că încă din 22 februarie echipe mobile ale DGASMB distribuie ceai şi supă caldă în zone cunoscute ca fiind frecventate de persoane fără adăpost.

Firea a mai spus că a solicitat, de asemenea, Administraţiei Spitalelor să asigure locuri suficienţe în cele 19 spitale pe care le are în administrare, astfel încât să fie pregătite să primească, dacă este necesar, persoanele fără adăpost care au nevoie de îngrijiri medicale.

Municipalitatea a pus la dispoziţie un Telverde - 0.800.800.868 - pentru sesizări, avarii, RADET, iar Firea le cere bucureşteni să sesizeze la acest număr de telefon, dar şi la numărul 021/9524 prezenţa pe stradă sau în scările blocurilor a persoanelor fără adăpost pentru ca acestea să fie preluate de Poliţia Locală şi transportate la centrele sociale ale Capitalei.

În prezent, în adăpostul pentru femei, bărbaţi şi familii de la Pallady, care are o capacitate de 500 de locuri, sunt cazate 439 de persoane, la adăpostul din strada Viilor au fost cazate 42 de persoane şi a fost suplimentat cu 25 de locuri adăpostul de urgenţă pentru bărbaţi de la Berceni, aflat în spatele Spitalului de geriatrie Sf. Luca.

Citește și: Adrian Năstase intervine în scandalul revocării şefei DNA: Bilanţul sumbru al celor 14 ani de 'vânătoare de vrăjitoare'

Recomandările Ministerului Sănătăţii

Pentru zilele cu temperaturi scăzute, Ministerul Sănătatii recomandă populaţiei să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume.

În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecţie adecvate – căciuli, mănuşi etc. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea medicului.

Specialiştii de sănătate publică din Ministerul Sănătăţii recomandă ca persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute. În această perioadă, trebuie să se acorde o atenţie specială copiilor – aceştia nu trebuie lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportaţi pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător. Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.

Ministerul Sănătăţii solicită direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti să monitorizeze măsurile care se impun la nivelul unităţilor sanitare, astfel încât acestea să poată primi, tria şi interna un număr mai mare de pacienţi, pe perioada atenţionărilor meteo.

IGSU: Peste 5.000 de pompieri militari cu peste 3.000 de mijloace tehnice, pregătiţi să intervină în zonele vizate de avertizările de vreme rea

Peste 5.000 de pompieri militari cu peste 3.000 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi autorităţilor locale din zonele vizate de avertizările de vreme rea transmise de meteorologi, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Citește și: PSD, cu un picior în afara Partidului Socialiştilor Europeni. Document pregătit pentru Congres (surse)

Conform IGSU, au fost pregătite mai multe grupări operative care să fie dislocate imediat în zonele unde fenomenele meteorologice se pot manifesta cu violenţă, respectiv spre judeţele din estul si sudul ţării, şase echipaje cu şenilate, opt echipaje cu autofreze şi patru echipaje cu autospeciale de transport personal şi victime multiple.

De asemenea, la nivelul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din ţară au fost reactualizate procedurile de comunicare şi colaborare cu toate autorităţile locale competente, pentru asigurarea protecţiei populaţiei din zonele ameninţate sau afectate, iar odată cu apariţia primelor efecte de vreme rea vor fi activate grupele operative la nivelul unităţilor ISU şi vor fi suplimentate efectivele de intervenţie cu personalul aflat în turele libere.

IGSU le recomandă celor care pornesc la drum în această perioadă să se informeze asupra traseelor pe care le au de parcurs şi să evite drumurile greu accesibile, să se asigure că sistemul de încălzire al autoturismului funcţionează, iar autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă, anunță News.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.