DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Se doreşte destabilizarea Bucovinei. O aşa-zisă adunare a românilor pune Ucraina pe jar

bucovina

Presupusa conferinţă de fondare la Cernăuţi a aşa-numitei Adunări a Românilor din Bucovina - organizaţie care a cerut statut special pentru românii din nordul Bucovinei, deoarece aceştia nu se simt în siguranţă în contextul evenimentelor tragice de la Mucacevo (Transcarpatia, la 50 de kilometri de frontiera României) - a fost de fapt o diversiune destinată să destabilizeze situaţia din regiune, relatează publicaţia Bucpress a românilor din Cernăuţi.

Informaţii despre această conferinţă au fost difuzate de mai multe publicaţii electronice din Ucraina, Rusia, Republica Moldova şi România - exemplu.

Mai mulţi lideri ai unor asociaţii culturale româneşti din Cernăuţi au dezminţit informaţia respectivă.

Potrivit jurnaliştilor de la Bucpress, este clar că românii din regiunea Cernăuţi au devenit victime ale unui atac informaţional menit să destabilizeze situaţia din Bucovina tolerantă, să provoace un conflict etnic pe fundalul crizei umanitare şi militare din Donbas (estul Ucrainei).

Lideri inexistenţi ai aşa-numitei Adunări a Românilor din Bucovina (Dorina Chirtoacă şi Cornelia Rusu) au promis 'să lupte pentru un statut special al etnicilor români în cadrul Ucrainei, iar toţi cei prezenţi au votat în unanimitate în favoarea acestei rezoluţii'.

Dincolo de anvergura dezideratului, problema este că la Cernăuţi nimeni nu a auzit despre aceste personalităţi.

Preşedintele Societăţii pentru Cultură Românească 'Mihai Eminescu', Vasile Bâcu, a declarat pentru Bucpress că un astfel de eveniment nu a avut loc la Cernăuţi, iar personajele amintite sunt inventate.

Potrivit Bucpress, 'important este că mai multe agenţii de ştiri din România şi Republica Moldova, dar şi din Ucraina au preluat cu o deosebită uşurinţă informaţia respectivă, fără a se convinge că ea este veridică, fiindcă atrăgea atenţia publicului'.

'E limpede că şi fotografiile postate pe site-ul rus (nr24.org) sunt de la un alt eveniment şi, în mod logic, o Adunare a Românilor şi-ar fi anunţat noua denumire a organizaţiei în limba română şi nu în ucraineană, după cum reiese din fotografiile bine lucrate în programe de grafică digitală şi preluate de presă', scriu jurnaliştii publicaţiei amintite, în contextul în care aceeaşi fotografie a fost preluată de toate mass-media electronice care au publicat această informaţie.

'În acest context, presa care a căzut victimă - direct şi indirect - propagandei ruse trebuie să dezmintă informaţia respectivă pentru că aceasta nu este altceva decât o copiere a unei ştiri inventate în contextul unui amplu război informaţional care n-ar trebui să afecteze interesele comunităţii româneşti din Ucraina', face apel Bucpress. Or, despre interesele românilor din Cernăuţi au dreptul să vorbească în primul rând românii autohtoni, susţine portalul de ştiri al etnicilor români din Cernăuţi.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.