Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se fac planuri de amploare la Guvern: reașezare masivă a impozitelor și taxelor/ Surse

FINACO
profit calcule impozite

Guvernul pregătește modificarea Codul Fiscal, iar asta se va traduce în schimbări majore în sistemul de taxe și impozite, dar se mizează și pe o colectare mai eficientă din partea ANAF.

În prezent, evaziunea fiscală este de 35%, dar obiectivul trasat celor de la ANAF este ca evaziunea fiscală să fie adusă sub 30%. În acest sens, ANAF va intra puternic în zonele cu un mare procent de ”economie la negru”. De asemenea, Guvernul urmărește ca prin radarul mărfurilor sau prin factura electronică să genereze o mai bună conformare.

În prezent, decalajul dintre cheltuielile bugetare și încasări este de aproximativ 13%, dar obiectivul Guvernului este să-l reducă drastic.

Reașezarea sistemului de taxe și impozite

În acest moment, încasările sunt la 27% din PIB, în timp ce cheltuielile statului sunt la 40%. Tocmai din acest motiv, Guvernul plănuiește o serie de modificări în sistemul de taxare.

Se vor elimina o serie de facilități fiscale, aceasta fiind și condiție impusă în PNRR. De asemenea, se va reevalua cota de TVA pentru anumite produse.

La nivel guvernamental se ia în calcul o reevaluare a impozitelor și taxelor locale, acestea fiind sub plafonul maxim și ar putea crește. De asemenea, impozitul pe locuințe va ține cont de valoarea acestora. Spre exemplu, dacă o persoană deține trei locuințe, dar toate sunt ieftine, nu va crește impozitul. În schimb, impozitul va crește pentru locuințele scumpe sau de lux.

O temă aprinsă de discuție este reevaloarea impozitelor pe diferitele forme de venit. În timp ce PSD vrea impozit progresiv, cei de la PNL insistă cu păstrarea cotei unice. Deocamdată nu s-a ajuns la un consens în coaliție și încă se negociază forma finală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.