Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se formează marea Alianță eoliană de la Marea Nordului

finantare.ro
energiile regenerabile energie solara eoliene eco green

Miniştrii Energiei din ţările europene care înconjoară Marea Nordului s-au angajat să majoreze de patru ori capacitatea de energie eoliană offshore până la finalul deceniului, în încercarea de a face regiunea un motor al energiei regenerabile, transmite Reuters.

Şapte state membre UE, inclusiv Germania, Franţa şi Ţările de Jos, alături de ţări din afara blocului comunitar: Marea Britanie şi Norvegia, se vor angaja la un summit, luni, să construiască rapid ferme eoliene, să dezvolte "insule" de energie - unităţi conectate offshore de generare a energiei regenerabile - şi să lanseze primul lor proiect de producere a hidrogenului regenerabil la Marea Nordului.

Un proiect de declaraţie al miniştrilor Energiei, consultat de Reuters, arată că aceste planuri sunt menite să încheie dependenţa Europei de combustibilii fosili din Rusia, după ce Moscova a redus anul trecut livrările de gaze, în urma invadării Ucrainei.

Consecință a războiului

"Ca răspuns la agresiunea Rusiei contra Ucrainei şi a încercărilor de şantaj energetic contra Europei, vom accelera eforturile noastre de a reduce consumul de combustibili fosili precum şi dependenţa de importurile de combustibili fosili," se arată în proiect.

Textul ar putea fi modificat înainte de a fi anunţat la summitul guvernelor europene de promovare a energiei verzi la Marea Nordului, care va avea loc luni, la Ostend, Belgia. Documentul urmează să fie semnat şi de miniştrii Energiei din Belgia, Danemarca, Irlanda şi Luxemburg.

Obiectivul celor nouă ţări este de a avea la Marea Nordului o capacitate combinată de energie eoliană offshore de 120 gigawaţi (GW) până în 2030, şi de 300 GW până în 2050.

În prezent, aceleaşi ţări au capacitate instalată de energie eoliană de aproximativ 30 GW, conform datelor WindEurope.

De asemenea, statele se angajează să colaboreze mai mult pentru protejarea activelor lor din domeniul energiei în contextul ameninţărilor de securitate şi al atacurilor cibernetice, şi să extindă producţia de energie la mare, fără a afecta mediul marin sau comunităţile locale

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.