Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se împlinesc 100 de ani de la publicarea primului roman al Aghatei Christe - povestea neștiută care a motivat-o pe scriitoare să publice romanul

Gaudeamus
carte librarie online

Un pariu încheiat cu sora ei a determinat-o parţial pe Agatha Christie să scrie primul său roman poliţist, iar la împlinirea a 100 de ani de la publicarea cărţii, autoarea britanică este la fel de populară ca oricând, relatează luni Reuters, potrivit Agerpres.

Christie avea 30 de ani când acţiunea din ''The Mysterious Affair at Styles'' (''Misterioasa afacere de la Styles'') a fost serializată într-un ziar britanic, în februarie 1920.

Cartea a fost publicată în America în octombrie, iar anul următor în Marea Britanie.

În prezent, conform Guinness World Records, Christie este cea mai de succes scriitoare de ficţiune din lume, romanele sale poliţiste fiind vândute în două miliarde de exemplare.

''A realizat acest lucru ca femeie la momentul în care femeile nu prea făceau aşa ceva. Şi cred că acesta este un motiv extraordinar şi demn de... bucurie'', a declarat pentru Reuters strănepotul scriitoarei, James Prichard, într-un interviu acordat prin Zoom.

Prichard a declarat că, după părerea sa, Christie, care a murit în 1976, nu se aştepta să-şi câştige existenţa ca scriitoare şi a început să scrie ca mod distractiv de petrecere a timpului.

Acest lucru s-a schimbat însă când un pariu pe care l-a pus cu sora ei a dus la scrierea ''The Mysterious Affair at Styles''.

''Se spune că a rezultat în urma unui pariu pe care l-a pus cu sora ei, care i-a spus că nu poate să scrie o carte pe care să o publice. Cred că a câştigat pariul'', a declarat Prichard.

Succesul lui Christie, faimoasă pentru personajele sale precum detectivul belgian Hercule Poirot şi detectiva amatoare Miss Marple, se datorează ''comploturilor ingenioase'' pe care le-a construit, a declarat Prichard.

Christie a scris, de asemenea, 19 piese de teatru, dintre care cea mai faimoasă este ''The Mousetrap'' (''Cursa de şoareci''), jucată pentru prima dată în 1952.

De-a lungul timpului, au existat numeroase adaptări pentru radio, televiziune şi marele ecran după cărţile ei, multe dintre acestea transmise în prezent şi prin streaming.

Filmul ''Death on the Nile'' (''Moarte pe Nil''), în regia lui Kenneth Branagh, urmează să apară în decembrie. Este al doilea lungmetraj după un roman semnat de Agatha Christie al acestui regizor, după ''Murder on the Orient Express'' (''Crima din Orient Express''), lansat în 2017.

Agatha Mary Clarissa Miller s-a născut în oraşul Torquai din sudul Angliei (Comitatul Devon), la 15 septembrie 1890, fiind cea mai mică dintre cei trei copii ai familiei. A primit educaţie acasă, de la mama ei, care a încurajat-o să scrie, manifestând o înclinaţie, încă din copilărie, pentru a crea povestiri fantastice şi personaje variate.

Citește și: Beatrice Mahler: ‘În spitalele din București nu mai sunt locuri la ATI pentru bolnavii COVID. Vorbim de un val secundar nerespectării regulilor’

Celebră în timpul vieţii dar şi după moarte, Agatha Christie a murit la 12 ianuarie 1976, la reşedinţa sa din Wallingford, comitatul Berkshire.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.