Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se împlinesc 125 de ani de la nașterea Reginei Mamă Elena a României

basilica.ro
regele mihai regina mama elena

Se împlinesc 125 de ani de la nașterea Reginei Mamă Elena a României, o suverană al cărei suflet și caracter au marcat viața fiului ei, Regele Mihai, și a fiicelor lui. Este singura regină din Europa care a primit titlul de „Drept între popoare” pentru salvarea evreilor de la deportarea în lagărele de exterminare naziste.

„Sunt pierderi pe care nu poate să le evalueze nimeni, nici măcar cei care au astfel de pierderi. Ele aparțin unei alte puteri de evaluare, nepământene”, declara Regele Mihai despre mutarea la Domnul a mamei sale.

În același interviu, acordat scriitorului Mircea Ciobanu, Majestatea Sa mai spunea despre Regina Elena: „Împrejurările vieții au făcut ca mama să trăiască în felul unei făpturi obișnuite. Dar, dacă a trăit astfel, ea nu a încetat niciodată să gândească în felul unei regine”.

Regina Elena s-a născut în 3 mai 1896 la Atena, cu rangul de Principesă de Grecia și Danemarca. A fost fiica cea mare a Regelui Constantin I al Greciei și a Reginei Sofia de Prusia.

„Rudele mamei se gândeau mai mult decât toți oamenii pe care i-am cunoscut la Dumnezeu. Nu știu cum să spun mai bine, ei erau legați de viață, dar nu prin bunuri materiale, ci prin credința lor. Mama luase de la ei această parte bună, ca și un fel de blândețe care nu excludea fermitatea în raport cu oamenii”, i-a mai declarat Regele Mihai scriitorului Mircea Ciobanu.

Istoricul Alina Pavelescu spunea într-o evocare a personalității reginei că „rolul ei a fost unul dintre cele mai importante în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, când practic și-a susținut fiul în încercarea de a rezista nazificării României”.

Suverana „a făcut un gest pe care foarte puțini oameni din Europa l-au făcut în perioada aceea, acela de a participa efectiv, deci nu pasiv, în salvarea evreilor destinați deportării în lagărele germane”, a mai spus istoricul.

Regina Elena s-a căsătorit cu Regele Carol al II-lea în 1921. În perioada 1924-1930 a fost Regentă a Tronului, iar în anii tulburi care au urmat a fost mult timp despărțită de fiul ei.

Îndepărtată din România de Regele Carol al II-lea, a locuit timp de patru decenii la Vila Sparta din Florența, unde Regele Mihai își petrecea vacanțele de vară.

În 2019, suverana a fost reînhumată în Noua Catedrală Arhiepiscopală de la Curtea de Argeș, Necropolă Regală, alături de fiul său, Regele Mihai, și conform dorinței acestuia.

Cu acest prilej, Părintele Patriarh Daniel a evocat personalitatea luminoasă a reginei și credința ei puternică în Dumnezeu:

„Aceasta nu se reducea la respectarea formală a unor ritualuri, ci era o trăire interioară, profundă, transmisă şi fiului ei, Regele Mihai, care avea să mărturisească, adesea, faptul că de la mama sa, Regina Elena, a deprins obiceiul de a se ruga des, de a citi Scriptura, de a frecventa Biserica, de a se spovedi și împărtăși”, a transmis atunci Patriarhul României.

Preafericirea Sa a amintit că Regele Mihai, întrebat de Mircea Ciobanu ce cărți prețuiește cel mai mult, a răspuns: „Biblia, fără doar şi poate”.

Suveranul a adăugat: „Nici o altă carte. Convorbirile cu mama au însemnat pentru mine mai mult decât multe cărţi de teologie. Mama a fost un adevărat stâlp în viaţa mea. Ea a fost puternică prin rugăciune. Rugăciunea este fapta noastră cea mai necesară raportului (relației n.n.) cu Dumnezeu”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.