Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se încinge conflictul SUA-Iran pe teritoriul Irakului: Atac asupra militarilor ameriani din Bagdad - Trei proiectile au vizat aeroportul

Twitter.com
explozie Bagdad

Trei proiectile au vizat aeroportul din Bagdad, în care sunt desfăşuraţi militari americani, în noaptea de joi spre vineri, ultimul episod dintr-o serie între Iran şi Statele Unite în Irak, aflat la mijloc între cei doi aliaţi ai săi, relatează AFP, potrivit news.ro.

Proiectilele au atins secţiunea bazei aeriene ocupată de trupe irakiene - care împart spaţiul cu militari trimişi de Washington în cadrul coaliţiei jihadiste -, a declarat pentru AFP, sub protecţia anonimatului, un reprezentant al serviciilor de securitate.

Un militar irakian a fost rănit, potrivit acestei surse.

Atacul nu a fost revendicat imediat, însă Washingtonul acuză cu regularitate grupări armate irakiene apropiate Iranului, inamicul Statelor Unite, de faptul că vizează trupe şi diplomaţi americani în Irak.

Este al doilea atac cu proiectile care-i vizează pe americani în mai puţin de o săptămână, după ce cinci proiectile au vizat duminică altă bază aeriană, la nord de Bagdad, un atac soldat cu trei răniţi în rândul militarilor irakieni şi doi răniţi în rândul subcontractorilor străini.

În total 20 de atacuri - cu bombă sau proiectile - au vizat baze în care se află militari americani sau reprezentanţe diplomatice americane de la instalarea la putere, la sfârşitul lui ianuarie, a lui Joe Biden.

Zeci e alte atacuri au avut loc începând din toamna lui 2019, în timpul administraţiei lui Donald Trump.

Aceste atacuri au trecut la un nou nivel la jumătatea lui aprilie, când, pentru prima oară, facţiuni irakiene proiraniene au comis un atac kamikaze cu dronă vizând un cartier general american pe aeroportul din Ebril, în Kurdiistanul irakian (nord), în toiul unor tensiuni între Washington şi Teheran în dosarul nuclear iranian.

”DIALOG STRATEGIC”

În atacurile din ultimul an au fost ucişi doi subcontractanţi străini, un subcontractant irakian şi opt civili irakieni.

Aceste tiruri sunt revendicate uneori de grupuscule obscure, în realitate paravane ale unor grupări armate proiraniene, prezente de mult timp în Irak, potrivit unor experţi, care citează discursuri ale liderilor acestora, care ameninţă cu regularitate să ”atace mai des şi mai puternic” cei 2.500 de militari americani staţionaţi în Irak.

Washingtonul şi Bgdadul şi-au reluat la 7 aprilie ”dialogul strategic” care urmează să conducă la stabilirea unui calendar al retragerii coaliţiei internaţionale care luptă din 2014 împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI)

Cele două părţi dau asigurări că sunt de acord asupra principiului retragerii, însă aceasta poate dura ani de zile, dau asigurări oificiali de ambele părţi.

Republica islamică Iran şi Statele Unite - inamici juraţi - sunt prezente şi au aliaţi în Irak.

Iranul a susţinut Hashd al-Shaabi, o coaliţie de grupări paramilitare integrată în stat.

Guvernul irakian al lui Mustafa al-Kadhimi, considerat mai proamerian decât predecesorul său, este ameninţat cu regularitate de către proiranieni.

La fiecare atac sângeros, Washingtonul ameninţă să facă Iranul să plătească scump.

În ianuarie 2020, o astfel de spirală aproape a degenerat într-un conflict deschis, în Irak, după ce generalul iranian Qassem Soleimani a fost ucis într-un atac cu dronă la Bagdad, din ordinul lui Trump, ca represalii faţă de uciderea unor americani în Irak.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.