Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se îngheaţă salariile la stat? Avertisment de ultimă oră lansat de ministrul Finanțelor, Marcel Boloş

Reddit
bani cumul pensie salariu

Se îngheaţă salariile la stat? Avertisment de ultimă oră lansat de ministrul Finanțelor, Marcel Boloş

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloş, nu exclude înghețarea salariilor la stat. Avertismentul vine în contextul în care medicii amenință că blochează spitalele prin declanșarea grevei generale, dacă nu primesc în majorările cerute.

Întrebat ce măsuri are în vedere Guvernul în contextul avertismentelor de grevă din mai multe sectoare, Marcel Boloş, ministrul Finanţelor a explicat ce se va întâmpla.

Ce a spus Marcel Boloș

"Trebuie să lăsăm trimestrul întâi să meargă cu execuția bugetară până la capăt și să vedem atunci dacă sunt necesare măsuri. Nu înseamnă că măsurile le luăm și facem și începem să dăm tot felul de semnale de nu mai știe mediul de afaceri sau populația ce se întâmplă.", a spus Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

Întrebat ce costuri şi dobânzi au împrumuturile realizate de guvern, Marcel Boloş a spus: "Ne costă rating-ul pe care l-am avut din cauza procedurii de deficit bugetar excesiv. Nu le-am făcut eu. Sunt, dacă vreți, lucruri care s-au întâmplat în trecut, nu vreau să arunc vina pe nimeni, dar avem un rating de țară BBB minus și dobânzile sunt corespunzătoare ratingului de țară", potrivit antena3.ro.

Ce este ratingul de ţară

Potrivit Agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings, "ratingul 'BBB minus' atribuit României este susţinut de calitatea de ţară membră UE şi intrările de capital asociate care susţin convergenţa veniturilor, finanţele externe şi stabilitatea macroeconomică.

PIB-ul per capita şi indicatorii de dezvoltare umană sunt peste cele ale altor ţări din categoria 'BBB'. Însă acestea sunt contracarate de deficitele bugetare şi de cont curent mai mari decât ale altor ţări din aceeaşi categorie, un istoric modest cu privire la consolidarea fiscală, rigidităţi bugetare crescute şi o poziţie ridicată de debitor extern, se arată în raportul speciliştilot citat de digi24.ro.

Fitch prognozează că România va înregistra un deficit guvernamental de 6% în PIB în 2024 şi unul de 6,4% în 2025.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.