Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se instituie 'omerta' pe culoarele puterii de la Bruxelles

captura Euronews
Ursula von der Leyen

Opiniile lui Thierry Breton din mediile de socializare despre șefa sa, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-au adus în conflict inclusiv cu președintele francez, Emmanuel Macron.

Breton, comisar european pentru piața internă, a comentat public sprijinul cam slab pe care von der Leyen l-a primit, săptămâna trecută, din partea propriului grup, cel al Partidului Popular European (PPE), cu ocazia congresului acestuia de la București. Von der Leyen nu a reușit să-și atragă sprijinul general față de candidatura sa în vederea unui al doilea mandat în calitate de șefă a executivului UE, relatează Politico citat de Rador Radio Romania.

„Nici chiar PPE nu pare să creadă în propriul candidat”, a notat comisarul francez în mediile de socializare, săptămâna trecută.

Un oficial francez, căruia i s-a garantat anonimatul ca să poată discuta subiecte atât de delicate, a declarat la rubrica Brussels Playbook a publicației Politico că postarea lui Breton a fost „o adevărată greșeală”, el susținând că asta a trădat „o serioasă lipsă de simț politic” și l-a făcut pe Macron să devină „extrem de furios”.

Breton, un susținător al lui Macron, a stârnit mare indignare în sânul partidului Renașterii, al lui Macron, după cum au declarat pentru Politico doi membri marcanți ai partidului, unul acuzându-l pe comisar că „a oferit muniție” celor din PPE.

În prezent, și administrația de la Bruxelles este supărată.

Luni, biroul secretarului general al Comisiei Europene, Ilze Juhansone, a difuzat un mesaj prin email ca să reamintească celor din comisie să nu submineze instituția ai cărei angajați sunt.

„Aș vrea să reamintesc nouă, tuturor, că membrii comisiei trebuie să dea dovadă de integritate și discreție... și că ei nu vor acționa sau nu se vor exprima, în orice fel de medii, într-o manieră care ar avea efect contrar asupra percepției publicului în materie de independență”, se putea citi în mesajul email, obținut de Brussels Playbook de la Politico.

Mesajul email amintea totodată că, în conformitate cu legislația UE, un comisar poate fi demis din funcție „sau lipsit de dreptul la pensie dacă nu reușește să se abțină de la orice acțiune incompatibilă cu atribuțiile sale”.

Comisia nu a răspuns imediat cererii redacției Politico de a face un comentariu.

Un alt oficial din UE, căruia, ca și celorlalți, i s-a promis anonimatul ca să vorbească sincer, a susținut că directivele sunt considerate „un mijloc prin care să se înăbușe orice critică” la adresa lui von der Leyen.

„Breton caută să atragă atenția și să capete notorietate, e clar că el vrea să mai rămână în funcția de comisar”, a declarat un alt oficial din UE.

Oficialul francez a susținut că atitudinea lui Breton „o slăbește pe von der Leyen or, actuala Comisie rămâne în funcție cel puțin până în decembrie, iar situația geopolitică nu permite niciun fel de fisură inutilă. Este un dar făcut partidului Les Réublicains și Adunării Naționale (partid francez de extremă-dreaptă, n. red.), care nu mai prididesc cu criticile la adresa ei”.

Desemnarea dnei von der Leyen ca șefă a Comisiei Europene a survenit grație sprijinului crucial oferit de Macron, care astfel a făcut-o să fie ținta criticilor venite din partea conservatorilor și extremiștilor de dreapta francezi.

De exemplu, principalul partid conservator din Franța, Les Républicains, a dezavuat-o pe von der Leyen, deși e membru al grupului PPE din Parlamentul European. Von der Leyen reprezintă „alunecarea UE spre tehnocrație”, nota președintele partidului Les Républicains, Eric Ciotti, într-o scrisoare adresată lui Manfred Weber, șeful PPE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.