Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se intensifică luptele în Libia: forțele anti-Haftar lansează un contraatac

Twitter
libia tripolii explozii

Forţele loiale guvernului de uniune naţională (GNA), cu baza Tripoli, au anunţat sâmbătă începerea unui contraatac împotriva rivalilor lor conduşi de mareşalul Khalifa Haftar, la sud de capitala libiană, unde luptele s-au intensificat, relatează AFP, informează Agerpres.

Citește și:  Incendiile au făcut ravagii în Siberia și au lăsat sute de persoane fără adăpost

''Am început faza de atac. S-au dat ordine în primele ore ale dimineţii pentru a avansa şi a câştiga teren ", a declarat pentru AFP Mustafa al-Mejii, purtător de cuvânt al operaţiunii militare a GNA.

Preşedintele american Donald Trump a avut luni o convorbire telefonică cu mareşalul libian Khalifa Haftar, liderul autoproclamatei Armate Naţionale Libiene (ANL) care încearcă să preia controlul asupra capitalei Tripoli, unde se află guvernul de uniune naţională recunoscut de ONU, a informat Casa Albă într-o declaraţie publicată vineri.

În declaraţie se menţionează că Trump ''recunoaşte rolul semnificativ al mareşalului Haftar în combaterea terorismului şi pentru securizarea resurselor petroliere ale Libiei''. De asemenea, conform aceluiaşi text, ei ''au discutat o viziune comună pentru tranziţia Libiei către un sistem politic stabil, democratic''.

Forţele mareşalului Haftar desfăşoară de două săptămâni o ofensivă pentru cucerirea capitalei Tripoli. De când în Libia s-a instalat haosul după înlăturarea colonelului Muammar Gaddafi, în 2011, mareşalul Haftar, un fost membru al structurii militare care l-a adus pe Gaddafi la putere în 1969, a format cu ajutorul forţelor care i-au rămas loiale o administraţie paralelă în estul Libiei, de unde a pornit acum ofensiva către Tripoli împotriva guvernului de uniune naţională al premierului Fayez al-Sarraj.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.