Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se precipită criza politică. Posibilă mutare fără întoarcere (surse)

chibrit

Următoarele 24 de ore ar putea aduce mutări radicale pe scena politică.

Potrivit surselor citate, în acest moment USR-PLUS analizează cum poate provoca cel mai repede demiterea premierului Florin Cîțu, spun surse din formațiune pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

Varianta 1 analizată în USR PLUS

Pe de-o parte, moțiunea de cenzură s-a lovit de probleme procedurale și cei din USR PLUS consideră acum că PSD are tot interesul sa prelungească criza politică, iar social-democrații vor face tot posibilul să amâne moțiunea de cenzură pentru a decredibiliza cât mai mult partidele de la guvernare. În acest context, este foarte plauzibilă o tărăgănare pe termen necunoscut a moțiunii de cenzură, cred cei din USR PLUS.

De asemenea, în cazul unui blocaj parlamentar, un arbitraj al CCR va prelungi și mai mult deznodământul, mai spun sursele citate, lucru care iar nu convine USR-PLUS.

Cei din USR PLUS susțin că există un risc major ca PSD să nu voteze moțiunea de cenzură dacă miniștrii USR PLUS sunt încă în Guvern, caz în care îndepărtarea lui Cîțu devine iar problematică.

În acest context, parlamentarii și tot activul de partid USR PLUS sunt „cu arma la picior” pentru o eventuală demisie din Guvern a miniștrilor formațiunii, au explicat surse parlamentare din USR PLUS pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

Varianta 2 aflată pe masa USR PLUS

Dacă inițial cei din USR PLUS au crezut că demisia miniștrilor ar prelungi cel mai mult criza politică, pentru că i-ar oferi lui Florin Cîțu o perioadă de 45 de zile să facă ce vrea în Guvern, după evenimentele din ultimele patru zile USR PLUS începe să creadă tot mai mult că soluția ieșirii miniștrilor din Guvern ar putea fi totuși cea mai sigură variantă de a-l obliga pe Florin Cîțu să vină în Parlament pentru un vot de încredere.

Fără USR PLUS se schimbă structura politică a Guvernului și noul Executiv ar trebui să primească alt vot de încredere, test pe care dacă nu îl trece atunci Guvernul pică și Cîțu ar pierde funcția de premier.

Există și riscuri pentru liderii USR PLUS, care odată plecați din Guvern nu știu clar în ce condiții ar mai putea reveni, fiind un pas fără întoarcere. Un exemplu este cel al ministrului Fondurilor UE, Cristian Ghinea, care a renunțat la mandatul de europarlamentar pentru a intra în Guvern.

O ședință a conducerii USR PLUS este programată în această seară și varianta demisiei în bloc din Guvern este pe masă.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.