Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se pregătește 'nucleara' pentru fosta șefă DNA - Kovesi ar putea fi acuzată de abuz în serviciu și favorizarea infractorului

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Laura Codruța Kovesi

Un nou dosar împotriva fostei șefe a DNA? Potrivit unor informații intrate în posesia Q Magazine, Inspecția Judiciară analizează autosesizarea într-un nou caz care o vizează pe Laura Codruța Kovesi.  Aceasta s-ar face vinovată de abuz în serviciu și de favorizarea infractorului în cazul procurorilor Lucian Onea și Mircea Negulescu. Dezvăluirea vine în contextul în care Secţia pentru procurori a CSM a decis, luni, suspendarea din funcţie a procurorilor Lucian Onea şi Mircea Negulescu, după ce Parchetul General i-a plasat sub control judiciar pentru infracţiunile de inducere în eroare a organelor judiciare şi complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă.

Laura Codruța Kovesi, în calitate de șef al DNA, trebuia, potrivit articolului 7 literele a și b din Regulamentul de funcționare al DNA, să ceară imediat Secției de procurori a CSM avizul pentru revocarea de la DNA Ploiești a lui Lucian Onea și implicit revenirea acestuia la Parchetul Câmpina.

Articolul arată că „ Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție îndeplinește următoarele atribuții:

  1. a) conduce și coordonează întreaga activitate a Direcției Naționale Anticorupție, luând măsuri pentru buna organizare și funcționare a acesteia;
  2. b) urmărește repartizarea cauzelor sau, după caz, repartizează cauze, în raport cu criterii obiective, precum: specializarea și pregătirea procurorului, volumul de activitate, complexitatea și operativitatea soluționării cauzelor, conflictele de interese sau incompatibilitățile în exercitarea funcției”.

Sorin Grindeanu își ceartă foștii colegi din PSD Timiș pe Facebook: 'Îmi exprim surprinderea'

Laura Coduța Kovesi a ignorat propriul Regulament și, potrivit informațiilor Q Magazine, Inspecția Judiciară dezbate posibilitatea autosesizării, Laura Codruța Kovesi făcându-se vinovată atât de abuz în serviciu, cât și de favorizarea infractorului.

De altfel, vinovăția fostei șefe a DNA este subliniată inclusiv în Ordonanța Parchetului:

„Mai mult decât atât, este regretabil că în toată această perioadă-22.05.2018-26.07.2018, deși calitatea de suspect a procurorului Onea Lucian pentru infracțiunea despre care am făcut vorbire în pasajele de mai sus a fost făcută publică prin mijloacele de informare în masă, factorii de decizie de la nivelul conducerii centrale a Direcției Naționale Anticorupție și din cadrul Serviciului teritorial Ploiești(procuror șef delegat) NU au luat nicio măsură în vederea respectării dispozițiilor prevăzute în Regulamentul de ordine interioară al DNA-art.7, litere a și b, având în vedere incompatibilitatea dovedită în care s-a aflat procurorul Onea Lucian în tot acest interval de timp, iar acesta nu a formulat declarație de abținere până la data de 26.07.2018.”

Florin Cîțu, analiză NECRUȚĂTOARE - Care este rețeta PSD pentru distrugerea economiei

Potrivit unor surse din DNA, Kovesi i-a acoperit pe cei doi procurori și a nu a dispus nicio măsură împotriva lor, comițând ea însăși un abuz în serviciu, pentru că era direct implicată în dosarele pe care le coordona DNA Ploiești, iar Lucian Onea o informa frecvent- el însuși declarând într-o conferință de presă că vorbește zilnic cu Laura Codruța Kovesi-despre probele fabricate.

Vina este, în egală măsură, și a Procurorului General, Augustin Lazăr care, în calitatea sa de coordonator al activității tuturor procurorilor din subordinea sa-implicit și a celor din DNA-putea cere el însuși acest aviz Secției de procurori a CSM, ceea ce nu s-a întâmplat.

Lazăr poate fi acuzat de complicitate la favorizarea infractorului.

Q Magazine a cerut un punct de vedere oficial atât Laurei Coduța Kovesi, cât și Procurorului general, Augustin Lazră, însă până la momentul transmiterii acestei știri jurnaliștii nu au primit niciun răspuns.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.