Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se pregătește întâlnirea MILENIULUI? Ce e dispus să facă noul președinte sud-coreean

Dreamstime
coreea de sud

Noul preşedinte al Coreii de Sud, Moon Jae-In, s-a declarat pregătit miercuri să se deplaseze în Coreea de Nord, "dacă condiţiile sunt reunite", în contextul unor tensiuni cu această ţară izolată şi dotată cu armă nucleară, relatează France Presse.

Tensiunile sunt ca niciodată acute în peninsulă, Coreea de Nord efectuând de la începutul anului 2016 două teste nucleare şi mai multe teste cu rachete. Moon Jae-In, favorabil unei forme de dialog cu Phenianul, a declarat că va depune eforturi pentru pace, conform Agerpres.

"Dacă este nevoie, aş merge imediat la Washington", a declarat la Seul fostul avocat provenit din Partidul democratic de centru-stânga, imediat după depunerea jurământului în calitate de preşedinte. "Mă voi deplasa de asemenea la Beijing şi Tokyo şi chiar la Phenian în cazul în care sunt reunite condiţiile".

Citește și: Undă de ȘOC în SUA: Donald Trump l-a DEMIS pe șeful FBI, 'cu efect IMEDIAT'

Moon a declarat totodată că va duce "negocieri serioase" cu SUA şi China pe tema desfăşurării în Coreea de Sud a sistemului antibalistic american THAAD.

China nu încetează să critice desfăşurarea acestui sistem puternic de protecţie împotriva ameninţărilor provenind din Nord. Beijingul îl percepe ca pe o ameninţare împotriva propriilor capacităţi de descurajare şi ca factor destabilizator pentru securitatea regională.

China, cel mai important partener comercial al Coreii de Sud, a adoptat recent o serie de măsuri împotriva întreprinderilor sud-coreene, ceea ce a fost catalogat de Seul drept represalii economice şi relaţiile dintre cele două ţări sunt tensionate în prezent.

Preşedintele american Donald Trump a lăsat să se înţeleagă recent că Seulul ar trebui să achite nota de plată pentru desfăşurarea THAAD, adică un miliard de dolari, propunere respinsă de Coreea de Sud.

Acest anunţ a semănat confuzie cu privire la relaţiile dintre Seul şi Washington, în contextul în care 28.500 de militari americani staţionează în Coreea de Sud.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.