Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se pregătește o lovitură cumplită pentru Rusia: toți sportivii, interziși la Jocurile Olimpice

gds.ro
Jocurile Olimpice

Sportivilor din Rusia și Belarus ar putea să nu li se permită să concureze la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 din cauza invaziei Moscovei în Ucraina, a declarat Craig Reedie, membru de rang înalt al Comitetului Internațional Olimpic (CIO), citat de Reuters.

În februarie, CIO a emis îndrumări către organismele de conducere a sporturilor pentru a retrage din competiție sportivii celor două țări. Belarus a fost folosit ca punct de desfășurare pentru invazia Rusiei, pe care Moscova o numește „operațiune militară specială".

„Va trebui luată o decizie cu privire la ce se va întâmpla cu fiecare dintre aceste două țări, iar părerea mea este că sentimentul general ar fi că nu ar trebui să se califice", a declarat fostul vicepreședinte al CIO Reedie pentru presa britanică, informează Mediafax.

„Cei mai mulți oameni se luptă cu modul în care am putea obține un anumit grad de reprezentare, dar, în acest moment, nu există o modalitate clară de a face acest lucru. Prin urmare, se menține status quo-ul".

Sportivii vor rata probele de calificare pentru Paris ca urmare a măsurilor, iar președintele CIO, Thomas Bach, a declarat în luna mai că participarea Rusiei este neclară.

Cu toate acestea, nu a sancționat sau interzis membrilor ruși care fac parte din CIO să ia parte la reuniunile olimpice și nici nu a sancționat Comitetul Olimpic Rus.

Dintre sporturile din programul olimpic, doar ciclismul, tenisul și judo-ul au permis rușilor și bielorușilor să continue să concureze, dar Reedie a declarat că se îndoiește că până și sportivilor din aceste sporturi li se va permite să participe la evenimentele de calificare.

Reedie, fost președinte al Agenției Mondiale Antidoping (WADA), a declarat că ar fi nerealist să se permită sportivilor să participe la competițiile de calificare odată ce acestea au început.

„Este destul de dificil ca la jumătatea drumului să spui: Toți cei care v-ați calificat acum, am schimbat regulile", a spus Reedie.

„Așadar, există o problemă reală pentru federații, care au o instrucțiune clară cu care au fost de acord că nu vor invita ruși și bieloruși să participe la evenimente.

La prima vedere, este puțin probabil ca altcineva să se califice în afară de aceste trei sporturi care nu procedează în acest fel. Și se vor putea califica (din acele trei sporturi)? Nu sunt sigur".

Un scandal de dopaj rusesc, care a implicat dezvăluiri despre un sistem susținut de stat în multe sporturi, în urma Jocurilor Olimpice de la Soci din 2014, a adus ca sancțiune din partea CIO faptul că sportivii ruși au concurat ca neutri la Jocuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.