Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se pregătește privatizarea subvenției de la buget alocate universitților de stat. Liber la afaceri private, din bani publici

ebsilon.org
educatie invatamant scoala

Se pregătește privatizarea subvenției de la buget alocate universitților de stat. Liber la afaceri private, din bani publici

Un amendament adoptat în Comisia pentru Învățământ de la Camera Deputaților, strecurat în Legea Învățământului Superior, transformă sumele virate universităților de stat de la bugetul public în venituri proprii, care pot fi utilizate pentru finanțarea unor companii private la care respectivele instituții de învățământ superior de stat au calitatea de acționar sau asociat.

Proiectul de lege este inițiat de Guvernul României, iar amendamentul în discuție a fost introdus chiar de către Comisia pentru Învățământ.

Prin acest amendament, se legiferază că, la constituirea societăților comerciale, instituția de învățământ superior de stat poate contribui și cu… “venituri proprii”. Potrivit articolului 147, alineat 1, din același proiect de lege adoptat la Camera Deputaților, “finanțarea învățământului superior de star se asigură din fonduri publice”, în timp ce la alineatul 7 se prevede că “toate resursele de finanțare ale instituțiilor de învățământ superior de stat se constituie ca venituri proprii”.

Juriștii arată că, prin această reglementare, se încalcă principiul constituțional al separației proprietății publice de proprietatea privată, dar și prevederile legale privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice.

Legea a trecut în această formă, la finalul săptămânii trecute, de votul Camerei Deputaților și a fost înaintată Senatului, care este for decizional. Până astăzi – duminică - a fost stabilit termenul pentru depunerea amendamentelor, iar vineri, 19 mai, este termenul pentru depunerea raportului final.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.