Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiect gigant: autostradă și linie feroviară de mare viteză din România până în Grecia

romania bulgaria grecia

Bulgaria, Grecia şi România lucrează intens la marele proiect care va interconecta cele 3 țări.  vor prevedea în bugetele lor garanţii în valoare totală de 6 miliarde de euro pentru realizarea proiectului de conectivitate a transportului şi a conductelor de la oraşul grec Salonic de la Marea Mediterană, prin Kavala, Alexandroupolis, apoi prin oraşele bulgare Burgas şi Varna până la Constanţa, potrivit Mediapool. De asemenea, în cadrul aceluiași proiect se are în vedere construirea unui tren de mare viteză care va pleca din Grecia de la Alexandroupolis și va ajunge în România, la Silistra, județul Călărași.

Întregul proiect ar urma să se realizeze în 5 ani, iar liderii din Grecia, Bulgaria și România vor semna un acord. Banca Europeană de Investiții și Comisia Europeană au dat undă verde și vor oferi finanțare pentru acest proiect.

Ministrul bulgar de Finanțe a oferit detalii ale proiectului

"Un rol cheie pentru infrastructura durabilă şi conectivitatea în Europa de Sud-Est îl joacă conexiunea nord-sud, prin construirea unei autostrăzi care va lega Grecia şi România prin Bulgaria. Sperăm că procedurile vor fi finalizate cât mai repede posibil şi că proiectul va fi finalizat în termen de cinci ani", a declarat ministrul bulgar de Finanţe, Asen Vassilev.

„După alegerea Nadiei Calviño la președinția BEI la sfârșitul anului 2023, instituția financiară va deveni mult mai activă și mai rapidă în acordarea de împrumuturi și va intra în unele sectoare nu tocmai tradiționale, cum ar fi industria de apărare și în special bunuri cu dublă utilizare”, a spus Vasilev.

Ministrul consideră că mandatul extins al băncii este ceva pozitiv pentru industria bulgară, având în vedere prezența substanțială a Bulgariei în aceste sectoare.

„Bulgaria are un program foarte serios de îmbunătățire a infrastructurii”, a subliniat ministrul bulgar de finanțe, subliniind că țara sa lucrează intens cu Grecia și România pentru a construi coridorul nord-sud, începând cu o autostradă și o linie feroviară de mare viteză care vor lega orașul Alexandroupolis (de la Marea Egee) cu Ruse și Silistra (de la Dunăre). Este în curs perfectare un acord interguvernamental și se fac aranjamente pentru înființarea unui consorțiu care să gestioneze acest proiect important, astfel încât să nu fie afectat de eventuale tulburări politice. Vasilev a declarat că instituţiile bulgare vor coopera cu BEI, care va avea calitatea de partener de finanţare.

Tunel între Bulgaria și Grecia

Români şi turiștii care călătoresc cu mașina spre Grecia vor putea ajunge mai rapid și mai ușor în vacanță. Tunelul de autostradă Jeleznița, care conectează Bulgaria de Grecia, a fost finalizat şi dat în folosinţă.

Construit începând cu 2019 la granița cu Grecia, de-a lungul râului Struma, tunelul Jeleznița face parte din autostrada "Struma" A3/E79 şi are o lungime de 2 kilometri.

Tunelul are o facilitate unică, cu toate sistemele moderne de protecție și management inteligent al traficului”, a anunțat recent ministrul Dezvoltării regionale și lucrărilor publice din Bulgaria, Andrey Tsekov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.