Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se reiau negocierile pentru funcțiile de conducere din cadrul UE - Planul Angelei Merkel ar putea fi respins

Angela Merkel

Liderii Uniunii Europene continuă luni discuțiile pentru desemnarea președinților principalelor instituții europene, în condițiile în care planul Angelei Merkel privind numirea lui Frans Timmermans în funcția de președinte al Comisiei Europene riscă să fie respins, potrivit Bloomberg preluată de mediafax.

Liderii celor 28 de state membre s-au reunit încă de duminică pentru negocieri, însă discuțiile au fost suspendate în timpul nopții. Luni, negocierile au continuat în cadrul unui dejun de lucru, iar liderii europeni ar urma să decidă cine va conduce instituțiile-cheie ale Blocului comunitar.

Summitul UE în impas - Grupul de la Vișegrad îl blochează pe Frans Timmermans

Bloomberg notează că susținătorii așa-numitului „Acord de la Osaka”, discutat în cadrul summit-ului G20 din orașul japonez, care prevede, printre altele, ca Timmermans să primească postul de șef al Comisiei Europene, se confruntă cu o serie de probleme. În primul rând, reprezentanții statelor est-europene sunt oarecum sceptici față de acest plan, susținut de Angela Merkel, iar președintele Consiliului European, Donald Tusk, ezită să supună acest plan la vot din cauza riscului ca acesta să fie respins.

De asemenea, unii dintre liderii de centru-dreapta care au acceptat acest plan de numire a lui Timmermans în fruntea Comisiei, solicită la schimb președinția Consiliului. Cu toate acestea, acordul susținut de Merkel nu prevede pentru PPE decât președinția Parlamentului European, un rol mai degrabă simbolic. PPE ar urma, potrivit acordului, să desemneze și persoana care va ocupa funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate.

Potrivit aceleiași surse, reprezentanții Franței și Germaniei i-au recomandat lui Donald Tusk să declare că există consens cu privire la numirea lui Timmermans la conducerea Comisiei Europene pentru a evita un vot în acest sens, a declarat un oficial european. Bloomberg mai notează că dacă Tusk va permite organizarea unui vot secret, cei care se opun candidaturii lui Timmermans ar fi încurajați să voteze împotriva

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.