Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se reîncinge Dosarul transnistrean - Moscova avertizează că orice `provocare` la adresa soldaților ruși staționați acolo e un atac împotriva Rusiei

arnika.org
Cobasna depozit

Se reîncinge Dosarul transnistrean - Moscova avertizează că orice `provocare` la adresa soldaților ruși staționați acolo e un atac împotriva Rusiei

Moscova avertizează asupra oricăror încercări de destabilizarea a situației legate de Transnistria și va considera provocările împotriva militarilor ruși în zonă ca o provocare împotriva Rusiei, a declarat, într-un interviu pentru TASS, Aleksei Polișciuk, directorul Departamentului 2 pentru țările CSI al Ministerului de Externe al Federației Ruse.

"Avertizăm asupra oricăror încercări de destabilizare a  situației în jurul Transnistriei. Militarii ruși se află în regiune pe baze legitime în componența forțelor de menținere a păcii comune și a Grupării operative a trupelor rusești. Orice acțiuni care reprezintă o amenințare la adresa securității lor va fi  considerată, în conformitate cu dreptul internațional, drept un atac asupra Federației Ruse".

Polișciuk a adăugat că Forțele Armate ale Federației Ruse "vor reacționa adecvat la orice provocări" împotriva militarilor ruși din Transnistria și vor asigura protecția compatrioților, a contingentului rusesc pentru menținerea păcii, precum și a depozitelor militare de la Colbasna. Totodată Polișciuk a spus despre cuvintele președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, care le-a propus militarilor ruși pentru menținera păcii să plece dacă vor să trăiască, că sunt "o nouă demonstrație a cursului politic agresiv al regimului de la Kiev, ale cărui amenințări trec deja granițele țărilor vecine".

Militarii ruși păzesc arsenale din apropierea satului Colbasna, unde se află peste 20 de mii de tone de muniții aduse acolo după retragerea trupelor sovietice din Europa.

Republica Moldova insistă asupra scoaterii acestor muniții de pe teritoriul țării, dar procesul început în 2001 a fost blocat de autoritățile transnistrene în 2004, după agravarea legăturilor dintre cele două maluri ale Nistrului.

Gruparea operativă al trupelor rusești (OGRV), care numără aproximativ o mie de soldați și ofițeri, oferă, de asemenea, sprijin contingentului rusesc de menținere a păcii, care se află în zona de securitate pe Nistru. Acum militarii ruși se află de fapt într-o blocadă, deoarece Ucraina a blocat căile de aprovizionare prin teritoriul său, Moldova, care insistă asupra retragerii OGRV, împiedică și ea acest lucru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.