Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se repetă istoria: SUA vrea să intervină 'de urgență' în Orientul Mijlociu

sua

Statele Unite au lansat vineri un apel în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite să acționeze "imediat" pentru a găsi o soluție cu două state a conflictului israeliano-palestinian, pentru a relansa procesul de pace aflat în prezent într-un punct mort, notează AFP.

Adjunctul ambasadorului american la ONU, David Pressman, a explicat la o reuniune neoficială a Consiliului pe tema coloniilor israeliene că toate construcțiile statului evreu pe teritoriile palestiniene sunt "distrugătoare pentru pace". "Trebuie să începem imediat să punem în aplicare pe teren soluția cu două state", a declarat David Pressman în cursul reuniunii care s-a ținut la inițiativa Angolei, Egiptului, Malaeziei, Senegalului și Venezuelei.

Citește și: Un monument dedicat lui Ivan cel Groaznic a fost inaugurat în Rusia

Diplomatul american a reamintit că Washingtonul este favorabil unui acord negociat între Israel și palestinieni. "Progrese considerabile pentru o realitate cu două state pot fi însă realizate acum, vor permite să readucă la viață speranța și vor deschide calea pentru negocieri reușite", a adăugat el.

"Israelul trebuie să aleagă între expansiunea coloniilor și păstrarea posibilității unei soluții pașnice cu două state", a insistat ambasadorul american. Mai multe guverne din țări arabe intenționează să prezinte un proiect de rezoluție Consiliului de Securitate, cerând stoparea coloniilor israeliene. O inițiativă asemănătoare s-a lovit în 2011 de vetoul american ONU consideră ilegale aceste colonii, dar Consiliul de Securitate nu a luat niciodată măsuri pentru a sprijine această decizie.

Ambasadorul venezuelean la ONU, Rafael Ramirez, a acuzat Statele Unite că "mențin un blocaj" în Consiliul de Securitate asupra conflictului israeliano-palestinian prin dreptul lor de veto. Sub mandatul premierului israelian, Benjamin Netanyahu, coloniile s-au extins în ritm intens și 15.000 de coloniști noi s-au instalat în Cisiordania ocupată numai în anul 2015.

"Această politică, trebuie să o spunem verde-n față, pune în pericol perspectiva unui stat palestinian viabil, care este cea mai bună garanție a securității Israelului și a unei soluții juste și durabile a acestui conflict", a declarat ambasadorul francez François Delattre, potrivit Agerpres.

Franța a întreprins în ultimele luni demersuri pentru organizarea unei conferințe internaționale înainte de sfârșitul lui 2016 pentru a relansa procesul de pace, mai scrie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.