Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tabere rescrise în PNL. Filiale decapitate pentru liberalii din preajma lui Orban

Inquam Photos / Octav Ganea
ludovic orban rusine psd

Se anunță schimbări noi în structura de conducere a PNL. Liberalii care au stat pe funcții  ca pe ouă, dar cu capul la cutie vor fi evaluați și schimbați în următoarele luni.  Semnalul a fost dat deja la ultimul Consiliu Național. Noul val de lideri locali în special va fi recrutat din noii comunicatori ai partidului. dar este de așteptat o rezistență vehementă din partea actualilor președinți de organizații județene vizați de  această strategie pusă la cale de Ludovic Orban și de apropiații săi.

Oficial,  schimbările care vor urma sunt motivate prin ”blaturile” existente cu PSD la nivelul administrațiilor locale  din unele județe și sectoare ale Capitalei, noncombat-ul  sau lipsa de activitate a unor  lideri din teritoriu. De altfel, la ultimul CN, Orban a susținut că ”oastea trebuie trezită”, cerând fiecărui şef de organizaţie ”să dea cu parul” în şeful de la PSD.

”Gata cu blaturile cu PSD, v-o spun din capul locului! Sunt un om blând, care iubeşte oamenii, care întotdeauna am preferat în acţiunea politică să conving, nu mi-a plăcut să fiu ascultat de frică, dar nu voi mai accepta ca 75-85% din partid care munceşte să bată pasul pe loc din cauză că 25% din partid nu munceşte. Nu mai vreau să se facă opoziţie numai la nivel naţional sau unii lideri judeţeni să facă opoziţie, dar numai cu mesaje legate de palierul naţional. Vreau să văd fiecare lider judeţean cum dă cu parul în preşedintele Consiliului Judeţean PSD, în primarul PSD, în prefectul PSD, în toţi şefii de deconcentrate. Cine nu are puterea să abandoneze de acum, să-l lase pe altul mai puternic şi mai curajos”, a avertizat Orban. Ludovic Orban a precizat că nu vrea să dea sancţiuni, dar că va lua ”măsurile care se impun”.

Cu dosarul  pe numele său finalizat favorabil prin decizie definitivă,  Orban a prins curaj și a schimbat foaia. Potrivit unor surse din conducerea PNL, au contat  foarte mult și presiunile făcute de diverși lideri care i-au susținut candidatura, dornici să se vadă sau să-și vadă apropiații puși în fruntea unor filiale. cel mai elocvent caz a  fost cel  de la Neamț, acolo unde  actualul lider de filială județeană, Mugur Cozmanciuc, l-a  debarcat din fruntea organizației municipal, pe unul dintre primarii liberali de municipiu reședință de județ, Dragoș Chitic,  provenit din tabăra fostului PDL.

Potrivit surselor citate,  aproape imediat  după  dizolvarea Biroului Permanent Local al PNL Piatra Neamţ ,atât Ilie Bolojan , cât și  Gheorghe Falcă  s-au repezit să aibă o discuție cu Orban, căruia  i-au reproșat  pasivitatea și lipsa de măsuri dure,  faptul că nu a trecut de luni bune la  debarcarea celor care fraternizează cu PSD sau care au susținut candidatura lui Bușoi la ultimul Congres.

"Și așa nu avem decât o mână de primari de municipii în Moldova, iar Orban permite izolarea lor, chiar plecarea lor din partid, prin măsuri impuse de lideri de filiale care nu se mai simt stăpâni pe organizația lor. Acest lucru nu mai poate fi tolerat", mai susțin sursele citate.

„Nu-mi doresc să iau nicio măsură de sancţionare a nimănui, dar nici nu pot să accept ca unii să demită pe nepusă masă primari de municipii aflaţi în funcţie. Ce alt serviciu mai mare poţi să-i faci PSD într-un municipiu decât să-l demiţi din funcţia de preşedinte al organizaţiei municipale pe primarul PNL? Să terminăm cu astfel de prostii şi cu astfel de decizii care sunt luate fără nicio noimă", a  reacționat și Orban la CN, arătând  câ  a înțeles semnalul.

Situația este  doar o manifestare a noului război surd care are loc în interiorul PNL. Taberele vechi s-au rescris,  la fel și componența lor, în funcție de  noile interese de moment ale unor lideri liberali.

"În PNL nu mai există acum vechiul PNL sau fostul PDL. Aceste tabere s-au spart. Acum ele sunt amestecate. În jurul lui Orban se regăsesc, umăr la  umăr, reprezentanți din ambele  părți, în funcții, care s-au adaptat și au înțeles că au mai mult de câștigat colaborând, dacă vor să aibă un viitor politic. În tabăra adversă s-au adunat, au făcut alianță cei rămași înafara actualei împărțiri de poziții din partid, chiar dacă anterior erau fie adversari, fie nu se înghițeau reciproc", ne-au explicat sursele citate, situația din partid.

Terenul pentru  schimbările de lideri de filiale preconizate au fost consfințite și prin impunerea unui nou set de evaluări trimestriale.  Conform acelorași surse,  ele vor oferi legitimitatea și paravanul legal pentru  ca viitoarele măsuri să nu poată fi contestate sau atacate ca fiind în fapt doar o revanșă a actualei conduceri de partid.

Deja în partid se vorbește de posibilii înlocuitori pentru posturile de lideri de filiale ce vor fi vacantate.  Cum din Statutul PNL au fost eliminate restricțiile cu privire la cumulul de funcții, dar și cea care nu permitea unui liberal să candideze pentru o funcție  locală decât din organizația din carea făcea parte, este de așteptat că unii membri din Biroul Executiv să fie parașutați de către Orban în filialele cu pricina pentru reorganizare și aducerea lor sub ascultarea centrului.

Conform surselor, Orban vrea să facă un experiment: cei mai vizibili și populari comunicatori ar putea fi desemnați în fruntea acestor filiale.

"Unu. Pentru  a demonstra că cei care se bat  zi de zi cu PSD vor fi recompensați cu funcții politice. Doi. Pentru a motiva restul de șefi de organizații să procedeze la fel, dacă vor să-și păstreze  funcțiile", ne-au explicat sursele citate, raționamentul  din spatele acestei strategii.

Astfel, printre favoriții la o funcție de lider de filială se numără Florian Câțu și Ovidiu Raețchi la nivelul organizațiilor de sector, dar și alți liberali precum Dan Vâlceanu, Florin Roman sau Laurenţiu Leoreanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.