Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se retrage PSD de la guvernare? Ce ar urma... (SURSE)

sah

Alegerile europarlamentare din România au urmat trendul european și prezența la urne a fost una excepțională... comparabilă cu participarea la alegerile prezidențiale. Deja Referendumul național consultativ propus de președintele Klaus Iohannis pentru Justiție a fost validat și ziua încă nu s-a sfârșit.

În acest moment pare plauzibil Scenariul potrivit căruia PSD-ul s-ar putea retrage ordonat de la guvernare. Cu o majoritate parlamentară care ar putea suferi ușoare pierderi (spre Pro România dacă această formațiune trece pragul) social-democrații s-ar putea retrage pentru a face loc unei majorități PNL-Alianța 2020 (USR+PLUS)-Pro Romania-PMP-UDMR-Minoritățile Naționale (măcar în parte).

Potrivit acestui scenariu problemele ar apărea în zona prezidențială la desemnarea unui prim-ministru care ar putea proveni atât din PNL, dar și din zona USR+PLUS. Ar urma discuții interminabile la desemnarea minștrilor și a altor organisme din zona guvernamentală.

Complicații ar fi și la PSD și ALDE. La PSD lui Liviu Dragnea îi va fi foarte greu să se menține la conducere și dacă ținem cont și de iminenta decizia a ÎCCJ în Dosarul angajărilor ilegale lucrurile se tensionează la maxim. O demisie instantă a lui ar conduce imediat la preluarea puterii de către Viorica Dăncilă în calitatea ei de președinte executiv. O altă variantă ar fi variantă de interimar negociată deja și care ar urma să fie validată imediat într-un CExN convocat în cursul zilei de luni.

La cum arată harta prezenței la vot e clar că sunt probleme mari în PSD mai ales în marile fief-uri baronale unde șefii de partid nu s-au mai înghesuit în a îndemna oamenii la vot. E de așteptat ca la închiderea urnelor să apară primele voci ale contestatarilor.

La ALDE ar fi dezastru total dacă nu s-ar trece pragul.  Aspirațiile prezidențiale ar urma să dispară cu totul. Dacă se va trece pragul atunci oamenii lui Tăriceanu ar putea să își caute fericirea alături de alți parteneri... cel puțin pentru o vreme.

Deocamdată votul este în plină desfășurare și fluxul de oameni spre urne destul de mare astfel încât surprizele mai pot apărea, dar nu atât de mari încât sî răstoarne un clasament care se cam cunoaște.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.